Körülbelűl egy órád van

Az edzeni vágyók gyakran teszik fel a kérdést: ,, Mennyi ideig tartson egy ellenállásos edzés? Létezik egy fordulópont, amikortól már nem jönnek az eredmények, ahonnan a teljesítmény olyan drámaian csökken, hogy a további erőfeszítés nemcsak  hiábavaló, hanem egyenesen kontraproduktív? A tapasztalatok és a tudomány egybehangzó válasza. igen létezik.

Negyvenöt-hatvan perc után egy viszonylag jó kondiban levő ember ereje is gyorsan fogyni kezd, a teljesítménye pedig annyira visszaesik, hogy a logika azt diktálja, hogy az edzésnek véget kell vetni. Azok akik az átlagosnál jobb fizikai állapotban vannak, valamicskét késleltethetik az izomfáradtság bekövetkezését, a rossz kondiban lévők azonban lehet, hogy csak 10-15 percig bírják, mielőtt bedobják a törülközőt.

A hipertrófiát kiváltó súlyzós edzés az egész testet sokkoló, az izmokat teljesen kimerítő tevékenység, amely csak a saját törvényeinek engedelmeskedik, és egyáltalán nem törődik a szánalmas terveiddel. A,, HARD CORE ” ellenállásos tréninghez nem szokott kezdők alaposan kidolgozott, de sajnos téves elképzeléseken alapuló tervekkel érkeznek, így aztán a zord valóság éppen olyan kijózanítóan hat rájuk mint egy hideg zuhany vagy egy jókora pofon.

A valódi ellenállásos tréning -az a fajta, amelyik valóban növeszti és erősíti az izomszöveteket-az erőfeszítésről szól:  fogcsikorgató, nadrágrepesztő, szemkidüllesztő, golyómorzsoló erőfeszítésről. Nehéz súlyokat mozgatunk fel-le minden erőnkkel, a teljesítmény utolsó morzsáit is kipréselve magunkból. Ez a fajta erőfeszítés pedig villámgyorsan elszívja az ember minden  erejét és energiáját. Az edzések elején hagyományosan néhány bemelegítő sorozatot szoktunk végezni közepes terheléssel, mielőtt mindent beleadnánk. A bemelegítő szettek több szempontból is hasznosak: megemelik a megcélzott izom maghőmérsékletét és megolajozzák az idegi szinapszisokat és idegpályákat. A tisztességes bemelegítés létfontosságú mert ez biztosítja az izmok megfelelő motoros működésének beállítását, illetve a precíz technikai végrehajtás bevésését a fő feladat, a csúcssorozat (munkasorozat) teljesítése előtt. Minden amit a csúcsszett előtt csinálsz  csak előjáték. A bemelegítő gyakorlatok szerepe a technikai , élettani és pszichológiai alapok lefektetése az igazi munkához a hipertrófiát kiváltó, erőfokozó csúcssorozathoz. A bemelegítő sorozatokat tehát tisztességesen kell végrehajtani-úgy, mint egy igazi kosztümős főpróbát. A csúcsszetteknek viszont piszkosul nehéznek kell lennie!

A teljes erőbedobással végzett edzésfiziológiai utóhatása pusztító. Van egy határa annak, hogy az ember hány csúcssorozatot  tud végrehajtani egy edzésen, mielőtt fizikailag teljesen szétesne. Amikor pedig a szétesés bekövetkezik, csak a tudatlanok folytatják az edzést-a bölcsek aznapra végeztek. Úgy nem érhetsz el izomnövekedést és nagyobb erőt, ha 30%-kal kisebb súlyt emelsz, és harmadával kevesebb ismétlést végzel, mint amire friss izmokkal képes lennél. Ha viszont fáradtan és legyengülten is ragaszkodsz a nagy súlyokhoz, komoly a veszélye a katasztrofális sérülésnek.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha viszonylag jó formában vagy, és tényleg mindent beleadsz az edzőteremben, kellő intenzitással edzve ahhoz, hogy erő-és izomtömeg-növekedést érj el, akkor az erőd negyven-hatvan perc után kezd rohamosan elillanni. A jó erőben lévő srácok kicsit tovább bírják, a túlsúlyos , alaktalan, sápatag típusok azonban nemigen húzzák húsz percnél tovább. Az edzőterembe járok általában véve két csoportra oszthatok: azokra, akik a szükséges intenzitással edzenek, és le is aratják a munkájuk gyümölcsét, és azokra, akik nem igazán akarnak izzadni, így aztán nem is érnek el jelentős fejlődést. A súlyokkal edzők 90%-a nem edz elég intenzíven ahhoz, hogy beindítsa az izomnövekedést. A legtöbben egész egyszerűen nincsenek tisztában vele, hogy valójában mekkora erőkifejtés szükséges ahhoz, hogy kézzelfogható eredményt érjenek el, mert soha senki nem hívta őket félre, és mondta nekik: Nézd, ha komolyan át akarod formálni a testedet, akkor mindent, de mindent bele kell adnod. Tövig kell nyomnod a gázt, és újra és újra el kell menned a teljesítőképességed végső határáig-és még azon is túl!!

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close