Milyen gyakorisággal pihenjek az edzések között?

old menEz az egyik legfontosabb kérdés, azok számára akik rendszeresen végeznek súlyzós edzéseket. A legtöbben, főleg azok akik már elmúltak 40 évesek rendszeresen túledzik magukat. Először is, bárki, aki elmúlt már 40 éves, emellett a természetes edzés híve és keményen edz,  minden testrészét csak 8-9 naponta kellene, hogy eddze. Vagyis minimum 1, de inkább 2 napot ki kellene hagynia az edzés napok között.

A súlyzós edzések alkalmával felülírjuk a vegetatív idegrendszerünk működését. Például, amikor közepesen nehéz súlyokat emelünk, a légzésünket kényszerítjük, hogy kompenzálja a testünket érő erőhatásokat. Amíg pár ismétlésen  keresztül nem veszünk levegőt egy  nehezebb széria során, az nem  a légzés megfelelő módja, tehát tudatosan felülírjuk a vegetatív idegrendszerünk működését.

A szimpatikus idegrendszer is részt vesz az edzésünkben, a (harcolj vagy menekülj) reakció formájában amely kiváltja a mellékvesékből a kortizol kibocsátását. A plusz kortizol nagyon összetudja zavarni a többi hormonális rendszert, többek közt a DHEA folyamatos áramlását, és azt a ritmust is, amely szerint a kortizol kibocsátás történik az egész szervezetben. Például a hipofizis működését is zavarhatja, megbontva azt a rendszert , ami utasítja a tobozmirigyet a melatonin kibocsátásàra, miközben mi 6-8 óràt alszunk.

Gond lehet a kortizol szinteddel, ha  pl. nappal bizonyos idökòzönként fáradtság jön rád, éjszaka azonban pörögsz. Amikor felébredsz, ellenőrizd, hogy remegegnek -e a kezeid, ha kézfejedet visszafeszíted ( a tenyereid a talaj felé nézve, a csulóidat feszítsd visszafelé, amennyire csak tudod ). Ha csak a legkisebb remegèst is èrzed, az azt jelenti, hogy az idegrendszered nem tudott teljes mértékben regenerálódni. Ha a szád nagyon kiszárad edzés közben, akkor valószínű túl sok kortizolt termelsz, ami nem csak a vér cukorszintjèt csökkenti, de módosíthatja a szénhidrátok edzés közbeni felhasználásának módját.

Egy másik ok amiért legalább egy nap pihenőt kell adnod magadnak az edzésnapok között az, hogy meg kell várnod míg minden fájdalomérzet elmúlik az izmaidból. Ha bármely testrészedben izomfájdalmat érzel, aznap ne eddz súlyokkal, mert a tested mèg növekedési fázisban van. ( Vagy előre vagy hátra haladsz a test soha nem áll le, de nem tud egyszerre növekedni is és stimulációt befogadni ).

A tanácsom a következő: Eddz keményen, amikor lent vagy a teremben, és amikor pihenhetsz tedd azt! Legalább egy nap pihenőidőt tarts, de lehet kettő is ( főleg ha fájdalmat érzel ) , mielőtt újra súlyzós edzésbe fogsz. Csodálkozni fogsz, hogy mennyire felgyorsul a fejlődésed, ha többet pihensz, és edzéskor mennyire  intenzívebben edzel.

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close