Az étkezések fontossága az edzések szempontjából

testépítő ételek

Az étkezések jelentősége és hasznossága:

Mindenfajta sport tevékenységnek, testmozgásnak, legyen az súlyzós vagy kardió tréning, meghatározó faktora a megfelelő táplálkozás. Az étkezések szigorú betartása, legalább olyan fontos mint a szabályosan és rendszeresen végrehajtott edzések.

Sőt!
A napi 3-szori étkezés kevés ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, táplálékkal lássuk el testünket és ezáltal anyagcserénk felgyorsuljon, valamint pozitív nitrogén egyensúly alakuljon ki testünkben, tehát izmot építsünk.

Napi 5-6 étkezésre lesz szükségünk, kb.3 óránként élelmet kell bejuttatnunk szervezetünkbe, és itt kihangsúlyoznám a három legfontosabb időpontot ami elsőbbséget élvez:

  • Az első a reggeli, mivel éjszaka katabolikus állapotba kerül testünk, ilyenkor érdemes feltöltenünk szénhidráttal és jó minőségű fehérjével.
  • A második, az edzés utáni fél óra, mivel edzés közben lebontjuk izmainkat.
  • A harmadik, az esti lefekvés előtti időpont,nem árt ilyenkor lassan, folyamatosan felszívódó fehérjéket fogyasztanunk.

Mindezeket szem előtt tartva, szervezetünk nem fogja tartalékolni, a meglévő zsírsejteket, valamint lehetősége adódik, építeni izomzatunkat is.

A táplálék minősége, milyensége, mennyisége is nagyon fontos. Elsődleges tápanyagunk a fehérje, az izmok építőanyaga, majd a szénhidrátok, és végül a zsírok képezik alapvető forrásunkat. Aztán jönnek a vitaminok, ásványi anyagok, és ha ezek valamelyikéből nem visszük be a megfelelő mennyiséget, fejlődésünk leáll, megbetegszünk. Az, hogy kinek, miből mekkora mennyiségre van szüksége, a testalkata, testösszetétele,testsúlya, dönti el. Valamint az, hogy fogyni, hízni-izmosodni, szeretne, valamint az elvégzett edzésmunka, edzettségi állapota, kora és neme határozza meg.

Mindenki számára, egy testsúly kilogrammra kiszámolt fehérje, szénhidrát, zsír arány, meghatározása a célszerű.
Ha ez megtörtént akkor csak annyi a dolgunk, hogy betartsuk az előírt étrendet, elvégezzük a megfelelő edzésmunkát, pihenjünk eleget, és fejlődésünk új fordulatot vesz.

“AMIT ETTÉL AZZÁ LETTÉL”
“AZ VAGY AMIT MEGETTÉL”