• NewMed
 • Own (autologous) bone marrow stem cells transplantation here
 • Cord blood stem cells transplantation here
 • Brother or sister Cord blood stem cells transplantation here
 • трансплантация собственных стволовых клеток костного мозга здесь
 • трансплантация стволовых клеток собственной пуповинной крови здесь
 • трансплантация стволовых клеток пуповинной крови родственника здесь
 • A súlyzós edzés mítoszai

  247645_486372081396035_2074712970_n

  Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények.

  Az erősítő edzés a nőket túlságosan testessé teszi

  Ellenkezőleg, a súlyzós edzés valójában fokozza a nőiességet. Javítja a tónust és az izmok határait, vékonyabb és élesebb megjelenést alakít ki. Az izomtömeg növekedése előfordulhat nők esetében is, de a nők sosem fogják utolérni a férfiak izomzatának terjedelmét ( hacsak nem használnak tiltott szereket ). A nők szervezetében sokkal kevesebb az izom növekedéséért felelős tesztosteron, mint a női nemi hormon, az ösztrogén mennyisége. Ez a hormonális egyensúly megvédi a nőket az erősítő edzéssel járó nagy, férfias izmok kifejlődésétől.

  Ha abbahagyjuk az edzést, az izom zsírrá változik.

  Az teljesen lehetetlen, hogy az izom zsírrá változzon, hiszen két különböző testszövettípusról van szó. Az izom tömege és ereje fokozatosan fog csökkenni, ha abbahagyjuk az edzést ( néhány fiziológus szerint az izom soha nem fog visszatérni az edzés előtti állapotába ), és a zsírraktárak akkor fognak fokozódni, ha több kalóriát eszünk meg, mint amennyit el tudunk égetni. Azonban egyik sem fog, sohasem a másikká változni! Ha egyszer egy bizonyos izomtömeget elérünk, azt rendszeres erőedzéssel megtarthatjuk ( heti 2-3 alkalom).

  Az erősítő edzés túlfejlett izomzatúvá tesz, és tönkre teszi a hajlékonyságot

  Ez nem igaz. Azzal, hogy növeljük az izomtömeget, nem fejlesztjük túl az izomzatot és nem csökkentjük a hajlékonyságot, vagy nem lassítjuk le a fejlődését. A helyesen végzett erőedzés valójában növelheti a hajlékonyságot, mivel az izom a teljes természetes mozgás kiterjedésével gyakorol. Ha a hajlékonyság csökken , annak az oka az egyén helytelen edzése,például nem teljes mozgás kiterjedésével végezte a gyakorlatokat, vagy az egyik izomcsoportot többször gyakoroltatta mint a másikat ( combfeszítők és combhajlítók összehasonlítása. Bármelyik esetben az izmok edzés előtti és utáni nyújtása megelőzi az izmok rövidülését, és növeli a hajlékonyságukat. Az is bizonyított, hogy az erős izom gyorsan összetud húzódni, és nagyobb erőt tud kifejteni, mint a gyenge. Valójában a világszínvonalú sprinterek nagyon jó izomzattal rendelkeznek, ami azt bizonyítja, hogy a megnövekedett izomzat nem gátolja a gyorsaságot vagy hajlékonyságot.

  Az erősítő edzés ártalmas az ízületeknek

  Az ellenkezője igaz. A helyesen és biztonságosan végzett erősítő edzés növeli a szalagok erejét, amelyek egyben tartják az ízületet, stabilabbá teszik, csökkentik a sérülés veszélyét. Az ellenőrzött, nem ütközéses mozgások, amelyeket az erősítő edzésben használunk, sokkal kevesebb stresszel járnak az ízületekre mint a legtöbb más gyakorlat. Az ütközéses mozgások, futás, ugrás, túlságosan hathatnak a szalagokra, és az ízületeket érzékennyé  tehetik a sérülésekre, így az erősítő edzés az ízületek erősítésének egy jó formája.

  Összegzés:

  – Az erősítő edzés számos egészségi és erőnléti előnyt biztosít.

  – Az erőnléti előnyök tapasztalhatók az izom tömegnövekedésében, a szalag és az inak erejében, az ízületi stabilitásban, a teljes sovány testtömegben és az alapanyagcserében.

  – Az egészségügyi előnyök fokozzák a csont erejét és szilárdságát, a glukózanyagcserét, csökkentik a vér koleszterinszintjét, és a vérnyomást.

  – A súlyzós edzés segíthet csökkenteni vagy megelőzni a korral járó sovány szövet, valamint a korral járó tesztoszteron szint mennyiségének csökkenését, az erő és a csontszilárdság valamint az alapanyagcsere mennyiségének csökkenését.

  – Az erősítő edzés javítja a megjelenést, a testtartást és az önbecsülést. Ezek a testösszetételben történő különböző változások eredményei, amelyek növelik az izomtömeget és a tónust, csökkentik a testzsírt.

  – Az csak hiedelem, hogy az erősítő edzés túl erőssé teszi az egyént, miközben csökkenti a hajlékonyságot és károsítja az ízületeket. Az izom sosem változik zsírrá.

  – A súlyzós edzés javítja mind a férfi, mind a nő fizikumát, és nem teszi terjedelmessé a nők izomzatát.

   

   

  További olvasnivaló:

  Read previous post:
  A súlyzós edzés mítoszai

  Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

  Close