• NewMed
 • Own (autologous) bone marrow stem cells transplantation here
 • Cord blood stem cells transplantation here
 • Brother or sister Cord blood stem cells transplantation here
 • трансплантация собственных стволовых клеток костного мозга здесь
 • трансплантация стволовых клеток собственной пуповинной крови здесь
 • трансплантация стволовых клеток пуповинной крови родственника здесь
 • Túledzettség és regeneráció

  vallbol-nyomasMinél keményebben eddzük testünket, annál több időre lesz szükségünk az edzés utáni regenerációhoz. A pihenés és regeneráció rendkívül fontosak, mivel ugyan magával az edzéssel ösztönözzük izmainkat növekedésre, maga a növekedés és a terheléshez való hozzászokás, az edzést követő pihenési időszakban következik be. Ezért van az, hogy a testépítők gyakran pihenéssel, nem pedig mind gyakoribb és keményebb edzéssel próbálnak túljutni a holtpontjaikon.

  A túledzettség akkor következik be, amikor túl gyakran edzünk egy izomra, vagy az egész testet túl gyakran tesszük ki nehéz súlyokkal vagy saját súllyal végrehajtott terhelésnek. Gyakran hallani testépítőktöl, hogy meg kell szakítani az izmot, aztán hagyni , hogy újjáépítse magát, csakhogy ez fiziológiailag illetve élettanilag nem pontosan így van.

  A kemény edzés során valóban bekövetkezhet apró méretű szövetkárosodás, és ez a károsodás tehető részben felelőssé az izomlázért. Az izomláz azonban mellékhatás, nem pedig az elsődleges ok, amiért az edzés után az izomnak pihenni kell.

  Az erős izom-összehúzódást számos összetett biokémiai folyamat kíséri. Az izom – összehúzódáshoz szükséges hajtóanyag elöállíitásakor mérgező salakanyagok, például tejsav keletkezik. A mozgás közben az izomban tárolt energia ( mely glükogén formájában tárolódik ) felhasználásra kerül. A testnek időre van szüksége ahhoz, hogy az izomsejtek vegyi egyensúlyát visszaállítsa, eltakarítsa a felgyülemlett melléktermékek, ill. salakanyagok utolsó maradványait és feltöltse a kiürült glikogénraktárakat.

  De van még egy ennél is fontosabb tényezö, idöre van szüksègük maguknak az izomsejteknek ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a gyakorlatok során kapott stimulusokhoz, és növekedni kezdjenek. A testépítés pedig  végül nem másròl szòl, mint az izomnövekedésről. Így hát, amennyiben túledzünk egy izmot, tehát arra kényszerítjük, hogy túl keményen és túl hamar álljon munkába egy kimerítő edzés után, akkor nem adjuk meg a növekedéshez szükséges esélyt, így a fejlödès lefog lassulni.

  Különböző izmok különböző idő alatt regenerálódnak. A bicepsz regenerálódása a leggyorsabb, a derék izmai térnek magukhoz a leglassabban, kb 100 órára van szükségük ahhoz, hogy teljesen regenerálódjanak egy nehéz edzés után. A legtöbb esetben azonban elegendő, ha 48 óra pihenőidőt biztosítunk egy testrésznek ami azt jelenti, hogy hagyjunk ki egy teljes napot, mielőtt ismét a testrész edzéséhez fognánk.

  Az alapedzéshez csak közepes szintű intenzitás szükséges, így hát a regenerálòdáshoz szüksèges idö rövidebb. Ha már haladòk vagyunk, akkor nagyobb intenzitásra lesz ahhoz szüksèg, hogy az izmainkat növekedèsre sarkaljuk. Van azonban egy másik fontos tènyezö is.

  A rendszeresen edzett izmok hamarabb magukhoz térnek a fáradtságtól, mint az edzetlen izmok. Így tehát minél messzebbre jutunk a testépítésben annál gyorsabban regenerálódnak az izmaink, épp ezért annál intenzívebbé válhat edzésprogramunk.

   

   

   

  További olvasnivaló:

  Read previous post:
  A súlyzós edzés mítoszai

  Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

  Close