Edzés utáni “intelligens bomba”

A vasemberek krémje körében sziklaszilárd az egyetértés azt illetően, hogy az intenzív súlyzós edzések után kedvező élettani-táplálkozási alkalom kínálkozik, a ,, lehetőségablak” pedig körülbelül 2-3 órával az edzés után záródik be. Az ebben a kedvező időpontban bevitt tápanyagok a normális tempónál négyszer gyorsabban szívódnak fel és hasznosulnak. A meggyötört test a kimerítő súlyzós edzés után kalóriákra, különösen aminosavakra és glikogénpótló szénhidrátokra vágyik. Amennyiben a traumatizált izomszöveteknek az edzés után pontosan azt adod meg, amire szükségük van, akkor a gyógyulás és a növekedés felgyorsul, s az eredményeid ténylegesen javulni fognak.

Ha jobban belegondolsz, ez átkozottul szenzációs dolog: edzés után egyszerűen csak megeszed vagy megiszod az előírt mennyiségű fehérjét és szénhidrátot, és kimutathatóan jobb eredményt érsz el, mit ha egy ugyanilyen edzés után nem fogyasztanád el ezeket a tápanyagokat! Nem semmi! Mi lehetne ennél könnyebb? Egyszerűen ledöntesz egy jó ízű turmixot edzés után, és megsokszorozod az edzés hatását. Ezen nincs mit agyalni. Természetesen ez csak akkor működik, ha megfelelő intenzitással edzel, és a kijelölt időkereten belül, a megfelelő tápanyagokat fogyasztod el.

Ha az edzés nem elég intenzív a hipertrófia kiváltásához, az edzés utáni táplálékkiegészítés is felesleges-csupán még egy ürügy a ,,túlevő alul edzőknek” az újabb, önös érdekeket szolgáló kalóriák fogyasztására.

Tisztában kell lenned az egyes tápanyagok emésztési idejével. Lehet, hogy edzés után egy adag barna rizzsel elfogyasztott csirkemell pontosan azokat a tápanyagokat nyújtja a meggyötört testnek, amelyekre szüksége van, de ezeknek az élelmiszereknek a megemésztése időbe telik. Hagyj kellő emésztési időt az ételek lebontására és a tápanyagok továbbítására. Ha az étel elfogyasztására a kedvező időkeret vége felé kerítesz sort,a  regeneráló üzemanyag túl későn érheti el a megkínzott izmokat.

Amennyiben az edzés utáni táplálékkiegészítőket folyékony formában juttatod a szervezetedbe, az emésztési folyamat nagymértékben felgyorsul. A cseppfolyósított tápanyagok sokkal gyorsabban jutnak el végső rendeltetési helyükre, a kimerült izomszövetekhez, mint a szilárd táplálék. A folyékony formában fogyasztott edzés utáni italokat ,,intelligens bomba”  néven ismerik. Én azokat a bombákat részesítem előnyben, amelyek 50-50%-ban tartalmaznak fehérjét és szénhidrátot is. A fehérje és szénhidráttartalmú ital rengeteg biológiailag értékes fehérjével és glikogénpótló, lassan felszabaduló, alacsony glikémiás indexű szénhidráttal látja el a szervezetemet. A folyékony keverék maga a tökély, amelyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy a meggyötört izmoknak pontosan azt adja meg, amire az edzés utáni környezetben szükségük van a regenerálódáshoz és (végső soron) a növekedéshez. Én a rendes főétkezésre 1-2 órával az edzés után igyekszem sort keríteni. A főétkezés mindig tartalmazzon valamilyen minőségi sovány fehérje, és egy-két minőségi szénhidrátforrást is. Az adagok nagysága az egyén méreteitől függ.

A lehető legrosszabb dolog,  amit tehetsz, hogy miután úgy edzettél mint egy tigris, éhezteted magad.

NE LÉGY OSTOBA! HASZNÁLD KI A KEDVEZŐ ALKALMAT AZ EDZÉSEK UTÁN, ÉS TOLJ,,INTELLIGENS BOMBÁT”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enn

 

 

 

 

 

 

 

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close