Apály és Dagály

A fizikai fejlődés az apály és dagály mozgását követi. A testedzés világában csak egyvalami biztos: nem számít, hogy mennyire kifinomult az edzésprogramod, vagy hogy mekkora erőfeszítést teszel, a fejlődésed előbb-utóbb megakad.

Bárki aki még sohasem edzett, és hirtelen intenzív progresszív ellenállásos tréningeknek veti alá magát, jelentős haladást fog elérni – legalábbis egy darabig. A tartós fejlődés titka az, hogy az ember felismerje, mikor kezd akadozni a fejlődés, és tudja, mit kell tennie, amikor az elkerülhetetlen stagnálás bekövetkezik. Az igazi profik tarsolyában edzésgyakorlatok és diéták valóságos arzenálja lapul arra az esetre, ha a közmondásos kút kiszáradna. Az igazi profik annyira érzékenyek testük minden rezdülésére, hogy valójában előre megérzik a posványt, mielőtt elmerülnének benne, és mindig készen állnak új módszerek, gyakorlatok bevetésére, valahányszor az éppen alkalmazott megoldások kifulladnak.

A fejlődést elérni nehéz, és folyamatosan fenntartani még nehezebb – az viszont biztos, hogy a fejlődésnek előbb – utóbb vége szakad. A megközelítés kifinomultságától, az edzések intenzitásától és a testedzésre fordított idő puszta mennyiségétől függetlenül, végül minden edzésterv és diéta megszűnik eredményesnek lenni.

Ha huzamosabb ideig ugyanazt az étrendet és ugyanazokat a gyakorlatokat követed, a minta szokássá válik, a,, puha gép” pedig végül felderíti a mintát, és előállítja a szervezet ellenszerét. Az emberi test csodálatos organizmus: ha elegendő ideig teszik ki egy adott rutinnak vagy módszernek, mindig megtalálja a módját, hogy semlegesítse az edzés hatékonyságát.

A siker titka az, hogy nem szabad hagyni, hogy a szervezet előállítsa az ellenszert, hanem változtatni kell a módszereken, mielőtt a test megoldaná a rejtvényt. Az ember a szokásai rabja: ez a lényéből következik. Az időszakos változások törvénnyé emelése ellentétes az alapvető emberi természettel. Cseréd fel a gyakorlatok sorrendjét, változtass a pihenőidőn, keress új gyakorlatokat, szerezd vissza a lelkesedést!!!! És a gépezet újra beindul!!!

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close