• NewMed
 • Own (autologous) bone marrow stem cells transplantation here
 • Cord blood stem cells transplantation here
 • Brother or sister Cord blood stem cells transplantation here
 • трансплантация собственных стволовых клеток костного мозга здесь
 • трансплантация стволовых клеток собственной пуповинной крови здесь
 • трансплантация стволовых клеток пуповинной крови родственника здесь
 • Az erő forrása

  Egy átlagos ember az erőt a felsőtesttel társítja. A nagy és erős férfiak elsődleges jelei a széles vállak, erős mellkas és vastag karok. Senki nem gondol a lábakra. Ha megkérsz valakit, akár egy kisgyereket is, hogy mutassa meg, milyen erős, felhúzza a ruhaujját, és megvillantja a bicepszét. Senki nem fogja ledobni a nadrágját, hogy combot feszítsen neked!

  Ez a hozzáállás tükröződik egy átlagos, edzőterembe járó ember edzésprogramjában. Menj be a világon bármelyik edzőterembe, és nézd meg, mi folyik a súlyzós szekcióban. Látni fogsz vállakon, felsőtesten vagy karokon dolgozó fickókat. Látni fogsz tizenéveseket a fekve nyomó padhoz sorban állni, és gyakorlatilag egymást taposni a bicepszpad vagy csigás tricepsz gép mellett, hogy felpumpálják a tricepszüket. A világ edzőtermeiben végzett erősítő gyakorlatoknak a kilencven százaléka  a felsőtestre megy, és kb ennek ötven százaléka karmunka. Egy átlagos edzőteremben csak elvétve találsz olyan embert, aki keményen dolgozik lábra is.

  Ez teljesen hibás hozzáállás. Egy sportoló igazi erejét a csípő és a láb adja, nem pedig a felsőteste és a karja. Hacsak nem a levegőben vagyunk vagy úgy ülünk, hogy a lábunk nem ér le a földre, a felső végtagok minden mozgása a lábakon keresztül közvetített erőkre támaszkodik. A felsőtest ereje nagyon fontos sok sportmozgásban, de ez az erő teljesen haszontalan, ha az alapja nem egy erőteljes altest.

  A valódi erősportolók sokkal jobban felfogják ezt a tényt, mint a hétvégi harcosok vagy a ,, strandtest ” miatt edzők. A nagy bicepsz és az eres mellkas jól tud kinézni, de kevéssé járul hozzá a maximális erőhöz. Nézd csak meg a klasszikus olimpiai súlyemelés, a lökés  példáját. Ez valószínűleg a legjobb példa a teljes testi erőre. Azonban annak ellenére, hogy a súlyemelő a súlyt a feje fölé emeli, az emeléshez szükséges erő legnagyobb részét a combok generálják. A súlyt soha nem a karok nyomják ki. Sokkal nehezebb annál. Nézd meg legközelebb a tévében és meglátod. Valójában az történik, hogy a súlyemelő felemeli a súlyt a válláig, majd egy kicsit lesüllyeszt, és kirobbanó erővel löki fel a súlyt pár centire, a lábak erejével. Ezután a térdeit behajlítva a testét a súly alá dobja, guggoló helyzetbe, egyenes karokkal. A guggolásból a lábak erejével áll fel és fejezi be a mozgást. A felsőtest és a karok tulajdonképpen csak másodlagos szerepet töltenek be a lökésben. Az olimpiai súlyemelőknek nagyon tömör combjai vannak, mert több időt töltenek guggolással, mint bármi mással. Ők ismerik a lábak erejének a fontosságát.

  A lábak fontos szerepet játszanak az erő generálásában még az olyan, kifejezetten felsőtesttel dolgozó gyakorlatokban is, mint a fekve nyomás. A tolószékhez kötött paralimpiai erőemelőknek hiába van nagydarab testűk, a fekve nyomásban mégis mindig drasztikusan kevesebbet teljesítenek az olimpiai sportolóknál pusztán azért, mert a mozgatóerőt nem tudják a lábakon keresztül közvetíteni. A fenti példák alapján könnyű belátni, hogy a valódi erő az alsótestből származik, és nem a felsőből.

  Ezek a példák az erősportokból származnak, de a felsőtest túlhangsúlyozása úgy tűnik, hogy a legtöbb sportra érvényes. Sajnos a legtöbb sportoló számára az alsótest stabilitásának fontossága csak lábsérülés esetén válik nyilvánvalóvá. Térdsérülés, vagy combhajlító izom szakadása után az emberek megértik az alsótest fontosságát, csak sajnos a saját bőrükön. Próbálj meg tipikusan a felsőtesthez tartozó mozgásokat végezni, mint a birkózás, ütés, tolás, vagy húzás, amikor lábsérüléssel bajlódsz. Majdnem lehetetlen lesz. És akkor még meg sem említettük az alsótest tipikus mozgásait, mint a futás, szökdelés, ugrás, rúgás stb. A legtöbb sportmozgás az alsótesten alapul, és azt már mondanom se kell, hogy ezek a mozdulatok jórészt a láb erejére támaszkodnak.

  A terepsportoknál van egy régi mondás, ami szerint a versenyző annyira fiatal amennyire a lábai fiatalok. Amikor egy sportoló öregedni kezd, általában a lábaknak az a bizonyos ruganyossága az első ami eltűnik. Az alsótest erejének ez a fajta elvesztése késleltethető, sőt aktívan vissza is fordítható, de ezt a felsőtest bármekkora munkája sem fogja tudni elvégezni. Meg kell tanulnod, hogyan eddzed a lábaidat!!!

   

   

  További olvasnivaló:

  Read previous post:
  A súlyzós edzés mítoszai

  Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

  Close