Beltéri aerob edzés

Én a harmadik típusú kardióedzést kettlebellell, súlyzó tárcsával, trx -el valósítom meg. A harmadik típusú kardiomódok tökéletesek a beltéri edzéshez, ami akkor célszerű ha odakinn barátságtalan az időjárás. A súlyos tárgyakat lengetheted, emelgetheted vagy dobálhatod.

Próbáld ezt csinálni 30-40 percig., a pulzusmérőt figyelve kiderítheted, milyen gyakorlatokkal és tempóval érheted el a szükséges intenzitást. Ha a tárgyak túl nehezek, lehet, hogy nem fogod bírni a kitűzött edzéshosszt. Én általában váltogatom az eszközöket. Van, amikor kezdésként fekvőtámaszokat csinálok húzódzkodással kombinálva , vagy csak sima húzódzkodásokat végzek széles fogással 10 másodperces pihenőkkel 4-5 sorozatban. Aztán Trx-es guggolások majd egylábas guggolások, esetleg pár kör a teremben a lépcsőn fel ..le…és a pulzusom máris 170 fölött van. Hagyom, hogy lemenjen 130-ra  majd fogok pár  kisebb kettlebellt, és nyújtott karral lassan  körbe mozgatom őket, amíg a pulzusom vissza nem szökik úgy 150-re.

Ezután mondjuk, szokványos kézi súlyzókkal csinálok egy magas ismétlésszámú sorozat gyors vállból nyomást, majd oldalemelést fej fölé fordított fogással. Aztán mellső tartásos guggolásokat egy súlytárcsával. Az is lehet, hogy pár perc súlyzózás után felpattanok a futópadra és lenyomok egy villámgyors két perces sprintet.

Olykor erőből mozgatom a segédeszközöket, vagyis szándékosan lassan emelem fel és eresztem le a súlyzókat, hogy az izmok a lehető legjobban megfeszüljenek. Néha viszont a természetes lendületet használom ki, és lengetem a nehéz tárgyakat. Az is megesik, beltéri edzésen belül váltogatom a lendítéseket és a lassú, erőből végrehajtott mozdulatokat. A kettlebell és a TRX  pulzusszámemelő hatása félelmetes. Harminc- negyvenöt perc nagyon gyorsan elrepül ha okosan variálod a gyakorlatokat. Egy 80%-os pulzust eredményező negyvenöt perces edzést gond nélkül le lehet nyomni.

A sok testedző kizárólag egyenletes intenzitású kardióedzést végez, és nem veszi észre, hogy a szervezete már régen nem profitál semmit ebből a fajta edzésmódszerből. Ha mindig ugyanazt csinálod, ugyanúgy, újra és újra, a tested előbb-utóbb kitalálja, hogyan semlegesítse az edzés hatását. Amikor viszont váltogatod a háromfajta aerob tréninget, a szervezet nem tudja visszanyerni az egyensúlyát, mert hiába találgat, képtelen rájönni mi történik. Ez pedig lehetővé teszi a folyamatos gyarapodást.

A szabadban kocoghatsz egyenletes tempóban, sprintelhetsz sík terepen, vagy erőgyaloglással dombokat mászhatsz meg. Odabenn fal labdázhatsz vagy más hasonló sportokat űzhetsz, amelyek váltakozó intenzitással dolgoztatják meg a szívedet. A harmadik típusú, hibrid edzést végezheted súlyzókkal és más nehéz segédeszközökkel. Amíg rajtad van a pulzusmérő, és fejben előre rögzíted, milyen időtartamú és intenzitású edzést szeretnél végezni, bármilyen edzést képes leszel sikeresen végrehajtani.

A VÁLTOZATOSSÁG AZ ÉLET SAVA – BORSA., nélküle az edzések is unalmasak lennének. Ha az edzésmódokat és a segédeszközöket illetően széles palettáról váltogathatsz, nem lesz nehéz fenntartani  a lelkesedésedet. Nem kell rettegned az aerob tréningtől. A testedzés szórakoztatóvá tehető. Ha pedig a kardiózás örömet okoz, az aerob részét lényegében ki is pipálhatod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close