Tejsavas edzés

A tejsav a rezisztenciaedzésben lezajló biokémiai reakciók mellékterméke. A kemény tréning hatására a szintje a normálisnak akár hússzorosára is megnőhet, majd rögtön elkezd lebomlani. Mivel a lebomlási termékeivel együtt bekerül a vérbe, ezért az úgynevezett extracellurális tér ( a szervezetben a sejteken kívüli közeg) savasabb lesz. A szervezetnek ez a savasság nagyon nem tetszik, és fel is lép ellene. Mivel a savas közeg gátolja a melléktermékek eltávolításának biokémiai reakcióit, ezért más szabályozási mechanizmusok lépnek életbe.

A savasság csökkentése érdekében az agyalapi mirigy iszonyatos sebességgel elkezd GH -t termelni, méghozzá rengeteget-ami azért nagyon jó, mert kierőszakolja a zsírvesztést és az izomnövekedést. Ha a dolgokat leegyszerűsítjük, akkor azt mondhatjuk, hogy az edzésekkel fokozni kell a tejsavtermelést, mert ettől megnő a növekedési hormon szintje, ami beindítja a szimultán izomfejlődést és zsírégetést-különösen akkor, ha a szervezetben kalóriadeficit van. A kalória pedig kevés, ha megfelelő diétán van az ember.

Nagyon fontos, hogy a GH-nak van egy járulékos haszna: gátolja a kortizol zsírraktározást fokozó hatását. A növekedési hormon és a kortizol között fordított kapcsolat áll fenn-amikor a GH-szint felmegy, a kortizolszint csökken, és ettől a kombinációtól jobban tudsz aludni, amitől jobb lesz a közérzeted, a kevesebb kortizol miatt pedig nem rakódnak le hurkák a hasadra.

Egy fontos megjegyzés: a tejsavtermelés főleg a mozgások kontrakciós fázisában azaz az izmok összehúzódása közben történik. Amikor felfelé emeled a súlyt, akkor sokkal több tejsavat termelsz, mint leengedés közben. Ezt a tényt feltétlenül ki kell használni a tejsavtermelés maximalizálása érdekében. A legtöbb edzésrendszerben előírják a mozgások 2-0-2 ütemezését. Ez azt jelenti, hogy két másodperc alatt felemeled a súlyt, zéró másodpercig tartod  meg a tetőponton, majd két másodpercig engeded vissza. Az elmúlt tíz évben hódított teret az az irányzat, amely 2-0-3 ütemezést, vagy még annál is hosszabb leengedési időt ír elő mondván, hogy a súlyzó kontrollált leengedése sokat erősít.

A tejsavas edzéssel ezzel teljesen ellentétesen cselekszünk, mert megfordítjuk a sorrendet: a felemelés ( a legtöbb esetben) 4 másodpercig tart,a leengedést pedig a lehető leggyorsabban kell végrehajtani. Az izmaid így a lehető legtöbb időt töltik kontrakcióban, amitől rengeteg tejsav termelődik.

Ha így edzel, elképesztően sok tejsavat tudsz produkálni, ami rendkívül magas GH-szintet eredményez-és ennek igencsak látványos hatása lesz.

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close