Gépek kontra súlyzók

Ha testépítésbe kezdtél, észrevehetted bizonyos edzőtermek hangsúlyos hirdetéseiben, vagy esetleg a médiában, vagy útszéli plakátokon, hogy az egyszerű súlyzók helyett edzőgépeket ajánlanak.

Nem ellenzem a gépeket, kétkezes súlyzóval, köteles csigás berendezéssel és egykezes súlyzóval váltakozva a testépítők értékes felszerelései lehetnek. Valójában azonban az izomzat formálásakor az elszigetelt izomcsoportok fejlődésének elősegítésére használjuk. Azonban van egy tény, mégpedig az , hogy a gépek önmagukban nem tudnak izomtömeget és nagy erőt kiépíteni. Ha szabad súlyzók és aerobtípusú gyakorlatok nélkül használjuk őket, a fejlődés elhanyagolható lesz.

A gépek rendkívül drágák. Ezek némelyike alig néhány gyakorlatot biztosít az egyes izomcsoportok számára. Ez biztos út a teljes unalomhoz. A  gépek  soha nem vethetők össze az egykezes súlyzókkal, a csigás gépekkel és a kétkezes súlyzókkal, mivel nem lehet különböző szögekben dolgozni velük. Ezen azt értem, hogy a testépítő a gépeken kötve van egy nagyon meghatározott mozgásrendhez, ami megakadályozza a teljes fejlődést. A szabad súlyokkal és a kábeles berendezésekkel ennek az ellenkezője teljesül. A súlyzókat egyensúlyozni kell. Ez sok más izmot is bevon a játékba. Súlyokkal és egykezes súlyzókkal különböző dőlésszögben, különböző gyakorlatokkal, különböző sebességekkel tudjuk izmainkat megdolgoztatni, kívánság szerint formálva, erősítve az izomcsoportokat.

Ma a világon egyetlen testépítő bajnok sincs, aki csupán gépekkel építette volna ki fizikumát. Ezt nem árt ha szem előtt tartjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close