A gyakorlatok végrehajtásának helyes módja

Amikor kezdőként lemegyünk egy edzőterembe, nem árt ha tisztában vagyunk néhány fontos dologgal. Minden egyes gyakorlat során, az emeléseknél végig kell vinni a teljes mozgást. Másképpen becsapjuk magunkat, és az izmainkat nem fejlesztjük maximális mértékben. Az edzések első 3-6 hónapjában alapvetően fontos, hogy minden egyes ismétlést szigorúan hajtsunk végre, azaz egyéb testrészek segítsége nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem szabad segíteni a lábbal ha például állva bicepszezünk vagy törzzsel azért, hogy a súlyzót a végső helyzetbe mozdítsuk. A ,, csalás ” gondolata megfosztja a munkában lévő izmokat attól az ellenállástól, amely a gyorsabb növekedéshez szükséges.

Később, ha már tapasztaltabbak leszünk, elkezdhetjük majd a csalásformát, hogy az előírt gyakorlat keményebben hasson a munkában lévő izomra. Kezdő testépítők azonban általában azért csalnak, hogy az előírt gyakorlatot könnyebbé tegyék, azért figyelniük kell a szigorú, precíz ismétlésekre minden előírt gyakorlatnál. Nagyon fontos a korrekt hozzáállás kialakítása már a kezdeteknél.

Ne csaljunk! Nagyon fontos, hogy egy agy – izom kapcsolatot próbáljunk kialakítani, amikor edzünk. Ez a szellemi összpontosítás segít biztosítani azt, hogy kihasználjuk minden izomrostunk munkáját, és megfelelő formát tartsunk elkerülve a sérüléseket.

Az edzés üteme: Az előírt gyakorlatok között fontos a megfelelő pihenőidő betartása is. A gyakorlatok között 60-90 másodperc pihenő ajánlott. Ez az edzésritmus az egész edzés folyamán melegen tartja testünket, így elkerüljük a sérüléseket, és értékes vért tartunk vissza izmainkban, tehát nagyobbak és erősebbek lesznek. Egy másik szempontja az edzés ütemének, hogy milyen gyorsan emeljük és engedjük le a súlyzót a gyakorlat végrehajtásakor. Általánosságban a rudat lassan , visszafogottan és ritmikusan kell mozgatni az egész gyakorlat során, a leengedés még lassúbb kell legyen mint a felemelés: 2-3 másodperc a felemelés, 4 másodperc a leengedés.

Miért olyan fontos a lassú edzés? Azáltal, hogy lassan és egyenletesen edzünk, kialakítunk egy ,, edzéskerékvágást “. Megtanuljuk, hogy miként irányítsuk óvatosan mozgásunkat, és képesek leszünk arra, hogy az edzésben lévő izmainkra összpontosítsunk és elkülönítsük őket. Ezzel elkerüljük a sérüléseket is, és kifejlesztjük azt a nagy és erőteljes izomszövetet, amely az idegrendszerrel összhangban erőteljesen dolgozik.

Ha egyszer helyesen megtanuljuk az edzések alatti megfelelő kivitelezés módszerét, már gyorsabb munkával is kísérletezhetünk. Azonban mindig tanácsos nem túl gyorsan edzeni, mivel elvesztjük a mozgás érzetét , feláldozzuk a megfelelő módszert, így megsérülhetünk.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close