Mi történik diétázáskor

Az emberi szervezet hihetetlenül profi módon képes alkalmazkodni a különböző stresszhelyzetekhez, így a kalóriamegvonáshoz is-villámgyorsan észreveszi az energiahiányt, és azonnal elindulnak azok a folyamatok, amelyek áthangolják a homeosztázis ( a belső egyensúly) fenntartásáért felelős rendszereket.

Az adaptáció egy olyan evolúciós vívmány, amely ínséges időkben is lehetővé tette fajunk fennmaradását-ami rendkívül örvendetes hír de nem azoknak, akik fogyni akarnak. Ha kevesebb kilokalóriával sanyargatod a szervezetedet, akkor gyönyörűen alkalmazkodik az új helyzethez, és több zsírt tart vissza, de ezt te elakarod kerülni.

A T3 és T4-szint ( az anyagcsere szabályozásában elsődleges szerepet játszó pajzsmirigyhormonok mennyisége) éhezéskor úgynevezett eutireoid betegséget utánoz, sőt az éhezés ilyen tünetegyüttest okoz. A lényeg az, hogy ezeknek a hormonoknak az alacsony szintje nagyon nem kívánatos azok számára, akik a testzsírjuktól igyekszenek megszabadulni.

A kemény diéta alatt, az anyagcsere egészének, azaz az alapanyagcserének a lelassulása nagyrészt a T3 és T4 csökkent kibocsátásának köszönhető, de számos más tényező is szerepet játszik a leszabályozásban. Ennek az az oka, hogy a metabolizmusunk intenzitása csökken azért, hogy az energiatermelés és a kalóriabevitel egyensúlyba kerüljön, és ez több zsír visszatartásával lehetséges. Ha kevesebb kalóriát fogyasztasz, a szervezet mindent elkövet annak érdekében, hogy kevesebbet is égessen. A leírtak összességének eredményét egyszerűen csak éhezési üzemmódnak nevezzük-a tested azt hiszi, éhezel, és mindent megtesz azért, hogy életben tartson

Az erőteljes diétázás fokozza a kortizol termelését, és lassítja a lebontását, ezért növeli a vér szintjét. A kortizol egy mellékvesekéreg-hormon ami egy katabolikus (lebontási) ágens.  Amikor hosszú ideig magas a szintje, a  leépítő hatása az izmaidon is érvényesül-aminek nyilván nem örülsz, hiszen az izomtömegedet növelni, a zsírtömegedet pedig csökkenteni szeretnéd. Ugyanez a hatás érvényesül az elégtelenül táplálkozók (alultápláltak) esetében is. Náluk is hasonlóan magas a kortizol szint, és azoknál is akik depresszióban szenvednek.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close