Elől tartott súllyal guggolj

A súlyemelés miatti hátfájdalom három fő okra vezethető vissza. A forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás) okozza a legtöbb hátsérülést. Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott súlyzós, mivel csökkenti a forgatónyomatékot,a kompressziót és a flexiót is.

Nagy esély van rá, hogy nem csinálod jól az elülső guggolást, de a hátulsó súlyzósat még annál is könnyebb rosszul csinálni. Minden esetre ha valaki rosszul kivitelezi az elülső súlyzós guggolást akkor idejében ledobja a súlyzót, és elkerüli a sérülést.

Három oka van annak, hogy az emberek még mindig szívesebben guggolnak hátul, mint elöl tartott súlyzóval:

– Mindig is ezt csinálták. Nem túl erős indok, de hát az emberek utálják a változásokat.

– Nagyobb súlyt tudnak így emelni. Az egó mindig komoly probléma.

– Az elülső súlyzós guggolást nehéznek találják, mivel nem elég hajlékony a csuklójuk.

Az elülső guggolás csökkenti a gerincre háruló terhelést és javítja a hát pozícióját, számomra mind két ok nagyon pozitív.

 

Testépítés és kondicionálás szempontjából pedig mivel a törzs egyenes a gyakorlat során, emiatt sokkal jobban dolgoznak a hasizmok, hogy a törzset stabilizálják, valamint a négyfejű combizom is nagyobb terhelést kap, mint  ha  a súly hátul lenne.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close