A zsírégetés biológiai alapjai

Amikor arról beszélünk, hogy zsírégetés vagy zsírvesztés, nem arról van szó, hogy az adott zsírsejt megszűnik létezni. A zsírsejt ott van születésed óta és ott is marad, a bőröd alatt a csípődön, a hasadon, a karodon, az izmaid felett, éppen ezért nem láthatóak az izmaid, ha a testzsírod magas.

A zsír a zsírsejtben triglicerid formájában tárolódik. A zsír azonban nem a zsírsejtben kerül felhasználásra. Fel kell szabadítani a zsírsejtből komplex hormonális és enzimatikus folyamatok segítségével. Ha ez megtörténik, akkor a zsírsejt szabad zsírsavak formájában kibocsátja a trigliceridet, amelyek a vérkeringésen keresztül oda szállítódnak, ahol energiára van szükség.

Egy átlagos fiatal férfi 60-100,000 kalóriányi energiát tárol zsír formájában.

Hogy mi segít felszabadítani a tárolt zsírsavakat a zsírsejtből?

Egyszerű: amikor a szervezetednek energiára van szüksége, mert kevesebb kalóriát fogyasztasz mint amennyit elhasználsz. Ilyenkor a szervezeted hormonokat és enzimeket bocsát ki, amelyek jelzik a zsírsejteknek, hogy szükség van a benne tárolt zsírsavakra.

A tárolt zsír felszabadítása hidrolízissel történik amely során a triglicerid molekula gliceridre és zsírsavra bomlik. Egy fontos enzim, amit HSL-nek rövidítünk (hormone sensitive lipase) a folyamat katalizátora. A tárolt zsír a vérkeringésbe kerül szabad zsírsavként és az izomzathoz szállítódik, ahol energiaként felhasználod. Ahogy növekszik az izom aktivitása, annál több zsírsav szállítódik oda.

A lipoprotein lipáz ( LPL )  enzim segít a szabad zsírsavaknak bejutni az izomsejt mitokondriumába ( a sejt kohója ), ahol a zsírsav energiaként felhasználásra kerül.

A zsírraktárak felhasználásával a zsírsejtek összezsugorodnak, ezért nézel ki tónusosnak, ha alacsony a testzsírszázalékod.  A zsírsejtek kisebbek lesznek. Ma már tudjuk, hogy a zsírsejtek nem csak méretükben, de számukban is szaporodhatnak felnőttként is. A méretnövekedést hipertrófiának nevezzük, a számbeli növekedést hiperpláziának. A számbeli növekedés inkább gyerekkorra , korai pubertáskorra jellemző, de előfordulhat terhesség idején is, valamint extrém hízás esetén is.

Vannak akik genetikailag több zsírsejttel rendelkeznek, illetve jellemzően a nők esetén több a zsírsejt mint a férfiaknál. Egy újszülött nagyjából 5-6 milliárd zsírsejttel rendelkezik. Ez a szám a korai gyermekkorban és a pubertás idején nő, míg egy egészséges felnőtt normál testösszetétellel  kb. 25-30 milliárd zsírsejttel rendelkezhet, de extrém elhízás esetén 250-300 milliárdot is elérhet a szám.

Ne felejtsd el, hogy a zsírsejt egy tárolóhely, azonban a méretét tekintve rendkívül rugalmas és nagyra tud nőni szükség esetén, akár csak egy lufi.

MIRE FIGYELJ ODA , HA FOGYNI AKARSZ?

Számítanak a kalóriák!!!

Energiahiányos állapotba kell kerülnöd ahhoz, hogy a zsírsejtekből a zsírsavak kibocsátásra kerüljenek.

Fokozatos kalóriacsökkentés: az éhezés csak ideig óráig működik, mert csökken a zsír égetését ösztönző enzimek kibocsátása. A napi minimális energiaszükségleted  (alap kalóriaszükséglet) mindig legyen meg!

Kontrolláld a testsúlyodat és ha hízást tapasztalsz, azonnal állítsd meg! Később nehezebb leadni azt a pár napnyi féktelen evés termését.

Lefogytál? Továbbra is figyelj oda, hiszen egészséges, fitt életmód szükséges a súlyod megtartásához!

A genetika csak kis mértékben befolyásoló faktor. Nem tudod befolyásolni, hány zsírsejttel születsz, de tudod befolyásolni a legfontosabbat: milyen a testzsírszázalékod. Hogyan? Életmód, edzés, táplálkozás, hozzáállás.

A genetika ne legyen kifogás. A múlt se legyen kifogás. A jelen állapot se legyen kifogás. Gyárthatsz kifogásokat, de úgy nem lesz eredmény!

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close