A kardióedzés három típusa

Első típus:

Egyenletes intenzitású edzés

A kardiózás valódi célja az , hogy a szívműködés intenzitását egy előre meghatározott célszintre emeld. Az egyenletes intenzitású kardióedzés során, ahogy az a nevéből is következik, tudatosan arra kell törekedned, hogy egyenletesen tartsd az aerob tevékenység ütemét. Fiziológiai szempontból nézve, a mozgás nem szabad, hogy oxigénhiányt (oxigénadósságot) eredményezzen. A kardiovaszkuláris edzés első típusa akkor optimális, ha a szervezet oxigénigénye még éppen nem haladja meg az oxigénfelvétel mértékét, ami oxigénhiányt idézne elő.

Az első típusú kardióedzés célja az aerob hatékonyság. Az izom-összehúzódások oxigént igényelnek, a szervezet pedig akkor hasznosítja a leghatékonyabban az oxigént, ha mozgás közben ellazult maradsz. Amikor az izmok mozgás közben megfeszülnek, az oxigénigény a kétszeresére nő. A kardió tevékenység első típusát jól példázzák a kenyai hosszútávfutók, akik futás közben teljesen ellazulnak. Mintha siklanának a föld felett. Félelmetes tüdőkapacitásuk 70%-át hasznosítva egy teljes napon át képesek futni.

Hátrányok:

Az első típusú kardióedzés energiahasznosítása néha túlságosan is hatékony. Edzettél már olyan kardiógépen, amelyik annyira simává és hatékonnyá tette a mozgást, hogy szinte képtelen voltál megizzadni vagy megemelni a pulzusszámodat? Egyes csúcstechnológiás aerobikgépek és aerob módok egyenletes intenzitású edzés mellett megnehezítik a pulzusszám megfelelő szintre emelését- már ha egyáltalán tisztában vagy vele, milyen szintre is kellene emelned azt. Azok akik már nagymértékben hozzászoktak a kardióedzés első típusához, megtanulnak olyan nyugodtan és technikailag hatékonyan futni, gyalogolni, úszni vagy kerékpározni, hogy az egyenletes intenzitású edzés pulzusszámemelő, kalóriaégető és anyagcsere-serkentő testmozgásként hatástalanná válik számukra.

Folyamatosan csak egyenletes intenzitású edzést végezni nem optimális. Óvakodj a csábítástól, hogy kardiózásnak kizárólag az első típusára támaszkodj! A kardióedzésnek néha muszáj (kevésbé hatékonynak lennie). Az erőfeszítés nélküli egyenletes intenzitású edzés-különösen, ha a mozgást megkönnyítő kardiógépeken végzed – elhanyagolható eredményt hoz, mert a szervezet megtanulja, hogyan működjön a lehető leghatékonyabban a kardiógyakorlatok közben.

Ezt az alkalmazkodást fel kell ismerni és el kell kerülni. Az első típusú, egyenletes intenzitású kardióedzés a kezdők számára ideális, a haladóknak azonban rendszeresen váltogatniuk kell a második és harmadik típussal.

Minden aerob tevékenységnek az egyenletes intenzitású mozgás az alapja, azonban ezt sem szabad vallásos áhítattal, a többi mozgásformát teljesen elhanyagolva követned.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close