A harmadik típusú kardióedzés

A hibrid kardióedzés az aerob tréninget és az erőedzést ötvözi. Ez a vegyes megoldás növeli az izmok mitokondriális sűrűségét, és ezáltal átalakítja a munkát végző izmok felépítését. Ez a módszer a hosszútávú erőt fejleszti , és számos más előnye mellett , idővel képes átalakítani az izomrostok összetételét, azáltal, hogy növeli bennük a mitokondriumoknak, a sejt erőműveinek a számát. Minél több ilyen kis sejterőmű működik, annál inkább nő a kardióvaszkuláris sűrűség, ami a tápanyagok hatékonyabb felhasználását eredményezi. Ezáltal pedig kitolhatóvá válnak a természetes genetikai növekedési korlátok.

Az irányított kifáradás elvére épülő  súlyzós edzésmódszer (Controlled Fatigue Training, CFT), amely kifejezetten egy ,, hibrid izom “, a tartós erőkifejtésre képes ,, szuper izom “kifejlesztésére lett kidolgozva. Az ,, irányított kifáradás ” az idő múlásával szintén növeli a mitokondriumok számát, és ezáltal átalakítja az izmokat. Valószínű, hogy az ősemberben és a régi korok harcosaiban túlsúlyban voltak a hibrid szuper izmok. Őseinknek tartós erőre és kiváló állóképességre volt szükségük ahhoz, hogy hosszú időn keresztül kitartóan tudjanak harcolni, menekülni vagy evezni.

De hogyan építhetsz harmadik típusú hibrid izmokat? Ellenállásos elemekkel jócskán feldúsított aerob edzéssel. A harmadik típusú ( hibrid ) kardiótréninghez olyan edzésmódszerekre van szükség, amelyek egyszerre biztosítanak tartós és intenzív terhelést. Az edzések célja, több mitokondriumot tartalmazó nagyobb izomtömeg elérése, a jobb állóképesség mellett. A mitokondriumban gazdag szuper izmok felépítéséhez hosszabb ideig tartó, vegyes edzésformák szükségesek. Tartósan maximális erőkifejtésre kényszerítünk egy izmot vagy izomcsoportot. Ezt megtehetjük úgy, hogy súlyzókat használunk és bonyolult lépésmintákkal kombináljuk a gyakorlatokat, hogy mind a négy végtagot megterheljük. Vagy maximális intenzitással  végzünk egyszerű kardiógyakorlatokat, illetve a súlyzós edzésekhez használt szabványos felszereléssel  végrehajtott 100 ismétléses óriássorozatokat alkalmazunk. Vagy pedig az ,, irányított kifáradás ” tréningjét alkalmazzuk , ahol különféle hosszú, fantáziadús, súlyokkal vagy saját testsúllyal végrehajtott húzó – toló mozdulatsort alkalmazunk. Mindhárom rendhagyó edzésforma átalakulásra kényszeríti az izmokat.

A harmadik típusú kardióedzés hátránya véleményem szerint az, hogy nem igazán egyeztethető össze a nehéz súlyzós edzéssel. A tapasztalatom az, hogy ha harmadik típusú kardióedzést végzek, nem tudom növelni az ,, abszolút erőt “. A problémát a regenerálódás jelenti. Úgy gondolom, a harmadik típusú, hibrid aerob edzés csak önmagában folytatható. Én azt javaslom, hogy ha ki akarod próbálni, akkor négy-hat hétig csak harmadik típusú kardiózást végezz, és erre az időre teljesen függeszd fel az ellenállásos tréninget.

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close