Lépj túl a kardióedzés hagyományos formáin

A testedzésre képtelen elhízott emberek szervezetében kevés a mitokondrium. Ez részben megmagyarázza, miért tud egy 180 kilós inaktív személy napi 1000 kalórián elélni, és tovább hízni akkor is, ha csak 1400 kalóriát eszik naponta-végtére is, ez 40%-os kalóriatöbblet!

Eközben egy 110 kilós testépítő versenyző, aki minden reggel kardiózik, és heti 10 vagy még több óra súlyzós edzést végez, naponta 6000 kalóriát fogyaszthat, és mégsem rakódik le rajta egy csepp zsír sem. A kövér ember anyagcseréje lassú, és a testében jóval kevesebb sejterőmű működik, mint a testépítőében. A testépítőbajnok idővel olyan szintre emeli az anyagcseréjét, ahol naponta ,,csak” 3500 kalória elfogyasztása egyenesen fogyáshoz vezet. Képzeld el! Eközben a túlsúlyos srác megeszik egy doboz fagylaltot, és felszed közben 2 kiló zsírt!

Kardiózni több okból is szükséges, és ezeket az okokat már az előző cikkekben ecseteltem részletesen is. A pulzusmérő sgítségével hajszálpontosan lemérheted az erőfeszítéseid hatását. De hogyan nézzen ki egy tipikus egyenletes intenzitású, kitöréses vagy hibrid kardióedzés pulzusmérő használata mellett? Ez attól függ, mit és hogyan csinálsz szívesen. A pulzusmérő használata az egyenletes intenzitású edzés során nem igényel különösebb magyarázatot. A kitöréses (váltakozó intenzitású) kardióedzés legegyszerűbb formája a sprintelés. Nem kell 100 métereket sprintelned: a 20, 30 vagy 40 méteres nekiiramodások több mint elegendőek ahhoz, hogy a pulzusod az egekbe szökjön, és növekedésnek induljon a mitokondriumok száma a combizmokban, a vádliban, illetve a fenékben. Az eljárás rendkívül egyszerű, ám annál hatékonyabb: nekiiramodsz az egyik irányban, áthaladsz egy képzeletbeli célvonalon, majd amint légzésed visszatér egy többé – kevésbé normális szintre, mondjuk, az életkorodnak megfelelő maximális érték 75 %-ára, visszasprintelsz. Természetesen minden sprint után egyre hosszabb pihenőket kell tartanod. Ezt csináld folyamatosan úgy 35-45 percig.

Használhatsz kiegészítő súlyokat is, hátizsákokat, kettlebellt, kézi súlyzót vagy medicinlabdát, így hibrid,, kardió-katákat ” dolgozhatsz ki. Használd a fantáziádat, és alakítsd ki az egyéni harmadik típusú kardiógyakorlataidat! Én többször csinálok  30 percig guggolásokat és kitöréseket…igazán fájdalmas emlék akár még napok múlva is!

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close