Az aerob testmozgás pótolhatatlan

Az ember keringési rendszerét ugyanúgy edzeni kell, mint az izomzatát. A keringési rendszert úgy képzeld el, mint a test belső vízvezetékrendszerét. Ha a vezetékek elrozsdásodtak, ha a tápanyagokat továbbító és salakanyagokat kiürítő szivattyúk túlhajszoltak, gyengék vagy eltömődtek, a rendszer összeomolhat.Másrészről, ha a tápanyagokat az izmokhoz szállító és méreganyagokat eltávolító csövek felülete sima, mint a krómozott rozsdamentes acél, a szív és a tüdő pedig erőteljesen pumpáló, szuperhatékony cserélőegységek, akkor a rendszer maximális kapacitással működik.

Az aerob tevékenységek önmagukban nem eredményeznek teljes fizikai átalakulást, viszont segítenek a szervezetnek jobban hasznosítani a minőségi tápanyagokat az izmok növekedése és regenerálódása érdekében. A rendszeres kardióedzés növeli a szív lökettérfogatát. A nagyobb lökettérfogat lehetővé teszi a szervezetnek, hogy hatékonyabban szállítsa a tápanyagokat a sejtekhez és távolítsa el onnan a hulladékot.

A tudatosan megtervezett és végrehajtott tréning három alapelemének (aerob edzés, táplálkozás, súlyzós edzés) huzamosabb ideig tartó kiegyensúlyozott, intelligens, kompromisszumokat nem ismerő alkalmazása révén létrejön a titokzatos, misztikus, éteri fizikai szinergia, és amikor ez bekövetkezik, az eredmény túlszárnyal minden reális elvárást. A szinergia csak három összefüggő alapelem kiegyensúlyozott alkalmazásával érhető el-kizárólag akkor, ha szorgalmas és hatékony testedzés teljesítménynövelő táplálkozással párosul.

A keményen gyúró vasemberek alig bírják elfojtani a kuncogásukat, amikor elmondom nekik, hogy rendszeresen kardiózom, és nekik is ezt ajánlom. Az aerobik lányoknak való! -hangzik az ellenvetés, szinte minden alakalommal. Pedig elfogadhatatlan, milyen sok nagy és erős férfi szuszog, ha csak 3 lépcsőfordulót meg kell másznia. Aránytalanul sok viszonylag fiatal ex emelőbajnok esik össze holtan szívroham és keringési elégtelenség következtében. A nagyfiúknak nem kellene ennyire elutasítóan viselkedniük a kardiózással szemben, különösen azután, hogy visszavonultak. A visszavonult erőemelők gyakran felhagynak az edzéssel, viszont továbbra is ugyanolyan hatalmas mennyiségeket esznek, mint fiatalkorukban, amikor izomra és méretre gyúrtak.

Az artériákat eltömítő élelmiszerek nagy mennyiségben történő bevitele és a kardióedzés hiánya halálos kombináció. Az erőemelő bajnokoknak elfogadhatatlanul nagy százaléka hal meg fiatalon. Véleményem szerint a visszafogott táplálkozás és valamilyen férfias kardiótréning csodákat tenne ezekkel a nagydarab fickókkal.
Jómagam utálom a kardiógépeket sőt csak szinte bemelegítésre használom ezeket az unalmas mókuskerekeket. Ha mégis rákényszerülök, hogy használjam valamelyiket a percek óráknak tűnnek. Utálok kommersz konditermekben kardiózni, ahol két oldalról a tőlem fél méterre szobabicikliző srácok áporodott leheletét kell szívnom. A konditermek állott, újrahasznosított levegője csak úgy hemzseg a mérgező baktériumoktól. Gyerünk, óriások, és húzzunk ki a szabadba, és sétáljunk.

A férfias kardióedzés nem szégyen. Az a szégyen, ha úgy halsz meg, hogy még évtizedeket élhettél volna! Ülj fel a bringára, és tekerj ki az erdőbe vagy fuss a tó körül, menj fel a hegyekbe és élvezd a természet szépségét futás közben…

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close