A tudatosan primitív kardióvaszkuláris edzés

Mint minden mást a a fitnesz világában, az aerob gyakorlatokat is túlbonyolították az utóbbi időben. Az ember belső szerveinek ugyanúgy  szükségük van karbantartó és erősítő edzésre, mint az izmoknak. És mi a legjobb módja annak, hogy edzésben tartsuk és megerősítsük a belső mechanizmusokat? A pulzusszám módszeres növelése, valamint a szaporább szívverés fenntartása egy előre meghatározott huzamosabb időtartamon át. Ilyen átkozottul egyszerű!

A rendszeresen végzett aerob testmozgás megerősíti a légzésben érintett izmokat, és ténylegesen növeli a szívizom méretét-ami jó dolog. Egy erősebb, nagyobb szív sokkal több vért és lényegesen nagyobb erővel képes átpumpálni, ami jelentősen javítja a szívműködés hatékonyságát. Ahogy a szív szaporábban ver, és oxigénben dús vért szivattyúz át az artériás utakon, azok megtisztulnak a lepedéktől és salakanyagoktól. A nyugalmi pulzusszám csökken, a keringés javul, a vérnyomás mérséklődik. A rendszeres kardiózás növeli a vörös vérsejtek számát a szervezeteben, ami elősegíti a hatékonyabb oxigénszállítást. Az aerob tréning emellett az izmok zsírégető képességét és az állóképességet is javítja. A jobb állóképesség azt jelenti, hogy többet, gyakrabban és keményebben tudsz edzeni, illetőleg gyorsabban visszanyered az erődet.

Az energiamolekulák (zsírok és szénhidrátok) tárolókapacitása az izmokon belül idővel egyre nagyobb lesz.  A huzamosabb ideig végzett kardióedzés hatására az izmok összetétele ténylegesen átalakul, és nő a mitokondriális sűrűség. A mitokondriumok (a sejtek erőművei) számának emelkedése azt jelenti, hogy javul a szervezet energiahasznosító képessége, vagyis a tápanyagokat sokkal hatékonyabban tudja feldolgozni. Egy izzasztó aerob edzés után az anyagcsere drámai módon felgyorsul, és még órákig ezen a magasabb szinten marad. A rendszeresen és lelkiismeretesen végzett kardióvaszkuláris edzés hihetetlen élettani előnyökkel jár.

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close