A szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatása

Egyszerű cukros szénhidrátok fogyasztása, bár grammonként csak 4 kalóriát tartalmaznak (mint minden szénhidrát) drámai emelkedést okoz a vércukor szintben, ami automatikusan mindig inzulintúltermeléshez vezet. Sajnos ez a magas inzulinkoncentráció minden esetben azzal végződik, hogy túlságosan jól látja el a feladatát, túlságosan sok cukrot von ki a véráramból. Ennek eredményeként fáradtnak érezzük magunkat ( agyunk csak( glukózból nyer energiát ) , gyengének és ingerlékenynek érezzük magunkat ennek az állapotnak a neve alacsony vércukorszint.

A komplex szénhidrátok viszont emésztőrendszerünkben lassan bomlanak le és állandó fokozatos vércukorszint emelkedést okoznak. Azt követően az inzulin nem emelkedik a felső határig, a vércukorszint ennek következtében nem süllyed mélyre és még jó ideig tetterősnek érezzük magunkat.

A fruktóz (gyümölcscukor)  mint kivétel.

Nem okoz olyan nagy vércukorszint emelkedést, mint a répacukor és más egyszerű cukrok. Ezért nem szűkséges tartózkodni túlságosan olyan ételektől mint a banán, narancs, alma, eper.

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close