• NewMed
 • Own (autologous) bone marrow stem cells transplantation here
 • Cord blood stem cells transplantation here
 • Brother or sister Cord blood stem cells transplantation here
 • трансплантация собственных стволовых клеток костного мозга здесь
 • трансплантация стволовых клеток собственной пуповинной крови здесь
 • трансплантация стволовых клеток пуповинной крови родственника здесь
 • Túledzés

  Ha azt tapasztalod, hogy megakadt a fejlődésed, nem következnek be a várva várt eredmények, akkor eljött az ideje a nagy változtatásoknak.

  Sok testépítő éveket veszteget el  azzal az edzőteremben, hogy túl sokat és túl gyakran edz, és csak évek múltával  ébrednek rá, hogy a mennyiségi edzés árja ellen ússzanak. Lecsökkentik az edzések mennyiségét , izom ill. erőgyarapodást kezdenek észlelni, és akkor döbbennek rá, hogy már régen választhatták volna a helyes utat.

  A testépítést nem kell túlbonyolítani ahhoz, hogy hatékony legyen. Minél bonyolultabb ugyanis, annál valószínűbb, hogy eltérsz a jól bevált izomgyarapítási és izomerősítő módszerektől.

  Ha már hetek óta edzel és, nem következett be erőgyarapodás – tegyük fel, hogy az étkezésed rendben van, nincs komoly lelki problémád, akkor nagy valószínűséggel túledzed magad. A túledzés pedig alaposan bekorlátozza az izomnövekedést, sőt valójában évek munkáját teheti értelmetlenné, és terméketlenné. A folyamatos és következetes izomépítéshez hosszútávon arra van szükség, hogy felismerd a túledzés tüneteit, és megtedd a megfelelő lépéseket a hibák helyrehozására.

  Túledzés akkor következik be, amikor a szervezetedet nagyobb terhelésnek teszed ki, mint amennyit képes elviselni. Amikor szervezeted regenerálódási képességeinek határát átléped, az történik, hogy a tested felőrlődik az erőfeszítésben, hogy egyik edzéstől a következőig valahogy túlélje a terhelést, így az izomnövekedés ( ami ugye a cél lenne az edzések közötti időszakban 9 teljességgel lehetetlen. Lehet, arról van szó, hogy túl nagy terhelést vállalsz be az edzéseken a gyakorlatok, sorozatok, ismétlések vonatkozásában, de az is lehet, hogy túl gyakran edzel, és nem iktatsz be elegendő pihenőnapot. Azonban gyakran teljesen máshol rejlik a probléma gyökere.

  Nézzük a túledzési ellenőrző listát:

  – Stagnáló súly a gyakorlatoknál

  Ahhoz , hogy nagyobb izmaid legyenek, fokozatosan nagyobb súlyokkal kell edzened, és következetesen tökéletes kidolgozással. Ha hónapról hónapra ugyanakkora súllyal edzel, nem következik be izomgyarapodás.

  – Kimerültség

  Ha még plusz alvás mellett is rendszeresen  kimerültnek érzed magad az edzést követő napon, akkor szinte biztos, hogy túledzed magad.

  -Edzéskedv megcsappanása

  Ha már nem várod úgy az edzéseket mint korábban, és nehezen tudod végigcsinálni az edzéseidet, valószínűleg túledzed magad.

  -Alvási problémák

  Nehezen tudsz elaludni, pedig fáradt vagy és/ vagy felriadsz éjszaka és nehezen alszol vissza.

  -Általános rossz közérzet

  Többnyire búskomor vagy, gyakran megfázol. Ezek is lehetnek a túledzés tünetei.

  -Csökkent állóképesség

  Míg korábban megbirkóztál az aerob gyakorlatokkal, egyre inkább óriási kihívásnak tűnik végrehajtásuk.

  -Hanyatló önfegyelem

  Ez leginkább az edzésterv hanyagolásában, és az étrend gyakori be nem tartásában jelentkezik.

  -Lecsökkent étvágy

  -Hanyatló koncentráció a sorozatok folyamán

  -Nyugtalanság

  Ha túlzottan aggódsz és idegeskedsz az edzés miatt, az edzőtermen kívül, akkor ez valószínűleg a túledzés tünete.

   

  Külső tényezők

  Bár leginkább a túl sok edzésre, gyakorlatra, és sorozatra való törekvéssel van a túledzéshez vezető út kikövezve 8 sőt sokan még az erőltetett ismétlések, csökkenő sorozatok túlzott alkalmazásával még keményebben edzenek, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a külső tényezőket sem.

  A stressz életünk valamennyi területén jelentkezhet. Néhány esetben az edzés során tapasztalt túledzési tünetek nem az edzőteremben történtek következményei, hanem az élet más területein zajló eseményeké. Párkapcsolati probléma, nehéz pénzügyi helyzet, robotolás, kevés alvás, étkezések kihagyása esetén, fokozottan stresszes állapot áll elő. Ezek bármelyike aláássa a korábban eredményes edzésmenetet.

  Ha érzed, hogy a regenerálódás folyamatát erősen megzavarják a stressz faktorok, meg kell változtatnod az edzéstervedet. Muszáj, hogy edzésprogramodat az életed többi területéhez is hozzáigazítsd. Pont ezért van az , hogy egy szupersztár testépítő programjával semmire sem mész, sőt még kárt is tehetsz magadban. A profiknak azon felűl, hogy fantasztikus genetikai adottságuk van, nincs más dolguk mint keményen edzeni, a hétkőznapi problémák kevésbé befolyásolják teljesítményüket.

  Az nem elég, hogy kevesebbet jársz az edzőterembe, és tovább rágódsz a problémákon. Meg kell oldanodaz edzésedet befolyásoló személyes, otthoni, vagy munkahelyi gondokat.

  Hanyag technika:

  A túledzést gyakran mellőzött kiváltó oka a hanyag technika, azaz a gyakorlatok pontatlan végrehajtása. Ez pedig fokozottan és rossz irányba terheli az izmokat és az ízületeket, így aláássa a regenerálódási folyamatokat. Minél hanyagabb a technika annál jobban keresztbe teszel magadnak. Minél pontosabb a kidolgozás annál kevésbé hátráltatod a regenerálódás folyamatát. Ne hagyd , hogy néhány plusz kiló kedvéért a kidolgozás szenvedjen csorbát.

  Túledzésnél tehát ideiglenesen érdemes lecsökkenteni az edzések számát, és a használt súlyt. Ami azonban sosem csökkenhet, az az eltökéltség, hogy hosszú távon egyre nagyobb legyél képes megbirkózni. Ha a túledzés tünetei ezek hatására sem csökkennek, akkor érdemes 2 hét teljes pihenőt tartani, és megnövelni a bevitt táplálék mennyiségét is, valamint az alvásidő hosszát.

  Sose folytass olyan edzésprogramot amelynek végrehajtása során a túledzés tünetei mutatkoznak rajtad. Még akkor sem,  ha terhelésed profi testépítőkhöz képest alacsonynak tűnik.

  Az számít, hogy neked mi válik be. A TÚLEDZÉSTŐL NEM GYARAPODNAK AZ IZMAID!

   

   

   

  További olvasnivaló:

  Read previous post:
  A súlyzós edzés mítoszai

  Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

  Close