A regenerálódási tényezők

A testépítés sikere nem kizárólag az egyén által követett edzésprogramtól függ. Meghatározó szerepe van annak, hogy a sikeres testépítés termen kívüli feltételei megvalósultak-e. A regenerálódási tényezők fontosabbak, mint önmagában az edzés. Ha nincs elég idő a pihenésre, például valakinek nagyon mozgalmas  az élete, az edzés önmagában nem sokat ér.

Alszol legalább 8 órát naponta? Ha nem , itt keresd az okot.

Elkerülsz az edzésen túl minden más erős fizikai megterhelést napközben? Ha már más testmozgással lestrapálod magad, például kocogsz, biciklizel, kosarazol, hogyan is lenne képes a tested megfelelően reagálni a kemény testépítő edzésekre? Legyen a testépítés számodra az egyetlen fizikai megterhelés.

Megfelelően táplálkozol minden nap?Tudod mennyi kalóriát vihetsz be maximum ahhoz, hogy az izomtömeg növekedés minimális zsírtöbblettel járjon? Ha ebben nem vagy biztos, honnan tudnád, hogy valóban elég kalóriát fogyasztasz-e? Testsúly kilónként megfelelő mennyiségű proteint fogyasztasz? Figyelemmel követed, hogy vajon a megfelelő táplálékot juttatod-e a szervezetedbe? Tápanyagban gazdag ételeket fogyasztasz? Ha nem itt keresd az okot.

Tegyük fel, hogy eleget alszol,  és megfelelően táplálkozol. Ez esetben az edzésprogramodat kell egy kicsit alaposabban megvizsgálni, hogy kiderüljön, mi is gátolja a fejlődésedet. A kezdőknél nagyon gyakori hiba ,hogy túl sok gyakorlatot próbálnak meg elvégezni egy edzésen belül, a nagyobb, gyorsabb fejlődés érdekében, és ezáltal túl hosszúra nyúlik az edzésidő. Sajnos ilyenkor is az ellenkező hatás érvényesül, és a várt fejlődés elmarad.  Egy edzésen belül tíz-tizenkét különböző gyakorlattal nagyon nehéz fejlődést elérni, a testépítők többsége kevesebbel dolgozik. Az ilyen volumenű edzés általában az intenzitás rovására és így az izomnövekedés kárára megy, vagy éppen ellenkezőleg, túledzéshez vezethet. Mind két esetben a fejlődésedet kockáztatod.

 

Haladóknál is gyakori hiba a túl sok gyakorlat , és túl hosszú edzésidő. Csökkentsd a gyakorlatok számát hatra, és gyakorlatonként maximum három sorozatot kell végezni, esetleg négyet. Ahelyett, hogy minden edzésen az egész testedet átmozgatnád, válasz 6-8 gyakorlatot egy edzésen belül és maximum két izomcsoportot, pl: mell-hát, váll-kar, comb -vádli.Így, hogy külön napokon edzed az említett izomcsoportokat hosszabb lesz a regenerálódási időszak, valamint az egy edzésen belüli kevesebb gyakorlat lehetővé teszi az edzés intenzitásának fokozását.

Ha mindehhez elegendő alvás, pihenés és helyes táplálkozás párosul, össze is állt a sikeres testépítés képlete.

Szándékosan egyszerűsítettem le az edzéstervet, mert úgy gondolom, hogy minden testépítőnek, kivéve a profi elitnek, erre van szüksége.

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close