• NewMed
 • Own (autologous) bone marrow stem cells transplantation here
 • Cord blood stem cells transplantation here
 • Brother or sister Cord blood stem cells transplantation here
 • трансплантация собственных стволовых клеток костного мозга здесь
 • трансплантация стволовых клеток собственной пуповинной крови здесь
 • трансплантация стволовых клеток пуповинной крови родственника здесь
 • A leggyakoribb hibák a kar edzésekor

  A karedzés tipikusan az az edzés, amit a legtöbben szeretnek, mégis, a legtöbben rosszul is végzik azt. Ilyen tekintetben kéz a kézben jár a melledzéssel. Pedig csak néhány egyszerű szabályt kell betartani ahhoz, hogy a fejlődés erőben és centikben is mérhető legyen!

  Nem kell bemutatnunk az edzőtermekben heti 3 alkalommal mell-bicepsz edzést végző hobbi gyúrósokat ugye? Az arányos fizikum kidolgozásához ez sajnos kevés. A karedzés pl. nem csak bicepszezésből áll, a felsőtesten pedig akad más izom is a mellen kívül, de ezt talán tudjátok.  De maradjunk a témánál: milyen hibákat lehet véteni tehát a kar edzése során? Íme néhány, a gyakoriabbakból!

  Túl sok gyakorlat

  Bicepsz állva, ülve, scott-padon, kalapácsos bicepsz, koncentrált bicepsz, meg egy kis bicepszgép – sokan, nagyon sokan edzenek irreális mennyiségű gyakorlattal erre az egyébként pici izomcsoportra. A test egyik legkisebb izomcsoportjáról beszélünk. Gondolj bele, ha arányosan nézzük, ha mondjuk 16 sorozatot végzel bicepszre, akkor mennyit kellene dolgoznod a hátadra, ami az egyik legnagyobb izomcsoport, vagy a lábra, ami meg konkrétan a legnagyobb? Ilyen mennyiségekkel oda is költözhetnél a terembe… Talán hihetetlen, de a bicepsz esetében 9-10 sorozatból olyan kifáradást érhetsz el, ha helyesen hajtod vége a gyakorlatokat, hogy nem is nagyon tudsz többet dolgozni rá, még ha akarsz sem.

  Túl sok súly

  El is érkeztünk a másik nagyon gyakori hibához: a túl sok súly használata és a szabálytalan végrehajtás. Ezek általában kéz a kézben járnak. Kar esetében kiemelten fontos, hogy csak akkora súlyokat használj, amiket szabályosan meg tudsz mozgatni. Persze, a haladók esetében létezik a csaló bicepszezés, ami egy technika, de kezdők számára ez nem javasolt. Az igazat megvallva a teremlátogatók nagyon kis százaléka tudja a bicepsz-és tricepszgyakorlatokat helyesen kivitelezni. Tehát, ha nem fejlődik a karod, akkor vegyél vissza a súlyból, törekedj tökéletes szabályosságra és koncentrálj az izomösszehúzódások mellett a mozdulat negatív szakaszára is, ne lóbáld a súlyt. Ne az egódat erősítsd, hanem a karodat!

  Túl sok bicepsz

  Említettük a bevezetőben a harmadik nagy hibát – a bicepsz előtérbe helyezését a tricepsz rovására. A tricepsz, nagyobb és erősebb izomcsoportként több munkát kíván meg, mint a bicepsz. Így ha az edzésterved több sorozatot tartalmaz bicepszre, mint tricepszre, akkor egész biztos rossz úton jársz. Egyébként a tricepsz sem igényel extra mennyiségű munkát, 10-12 sorozatból bőven ki lehet végezni, de ehhez itt is kiemelt fontosságú a helyes végrehajtás.

  Túl sok edzés

  Vajon hányszor érdemes edzeni a kart egy héten? Mielőtt rávágnál bármit is, érdemes belegondolni, hogy mikor dolgozik a kar közvetve, a karedzéseket leszámítva: a tricepsz a váll és a mell edzésekor, a bicepsz a hát edzésekor. Ezt figyelembe véve, a heti két karedzés már nagyon sokaknál túledzéshez vezet. Ha pedig a korábban említett, túlzott mennyiségű sorozattal, tehát túl nagy volumennel eddzük meg a kart, és heti több alkalommal, akkor gyakorlatilag borítékolható a túledzés. Heti egy alkalommal egy rövid, de intenzív edzéssel növekedésre sarkallhatod makacs karizmaidat. Kivételt képeznek ez alól az olyan edzésrendszerek, ahol a bicepsz és a tricepsz edzése is 1-2 sorozatból meg van oldva – ebben az esetben hetente többször is megedzheted őket.

  A változatosság hiánya

  Ha pl. tricepszre csinálsz letolást csigán, majd letolást csigán kötéllel, majd esetleg fordított fogással, azzal nem sok variációt vittél az edzésbe. Nem használtad ki a tricepsz minden funkcóját. Minden szögből támadd meg a karodat! Egy tricepszedzés tartalmazzon szűknyomást vagy tolódzkodást, valamilyen tricepsznyújtást szabad súllyal, és valamilyen csigás gyakorlatot. Bicepsz esetében is legyen a hagyományos karhajlítás mellett egy csukló forgással összekötött karhajlító mozdulat is (pl bicepsz ülve, egykezes súlyokkal), és nem árt ha van egy függőleges kéztartással végrehajtott kalapácsos bicepszgyakorlat is, hogy a bicepsz minden irányból, minden szögből munkára legyen fogva egy edzésen belül.

  Ne ess abba a hibába, hogy a változatosság jegyében túl sok gyakorlatot végzel, mert azzal csak az első pontban leír problémához jutsz. Arra is figyelj, hogy változatosság ide vagy oda, mindig az alapgyakorlatok legyenek túlsúlyban az edzéseiden. A csigás letolások pl. remek pumpáltságot okoznak, és rendkívül izoláltan tudják megdolgoztatni a tricepszet, de ha nagyobb izomtömegre vágysz akkor a szűk nyomás és a tolódzkodás az igazi barátod.

   

  További olvasnivaló:

  Read previous post:
  A súlyzós edzés mítoszai

  Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

  Close