A mellizom edzése

A mellizmok edzése nemcsak férfiaknak fontos, hanem nőknek is. Bár vannak tévhitek, amelyeket először tisztázni kell.

TÉVHITEK:

A mellizom edzése nincs befolyással a női mell zsírtároló szöveteire (hiszen a mellek maguk csupán zsírból tevődnek ki, ezért fogynak el diétában), vagyis a mellek maguk nem lesznek sem nagyobbak, sem kisebbek attól, hogy valaki melledzést végez. Viszont a zsírtároló mellszövetek alatt lévő mellizom edzésével a mellizom vastagodni kezd és a mell ezáltal megemelkedhet, ami különösen előnyös nagyobb fogyás után, de egyszerűen annak, aki rendszeresen edz, kötelező az izomegyensúly fenntartása érdekében. Ha vékony valaki, annak is jobban áll, ha nem bordák látszódnak ki a dekoltázsból, hanem a feszes bőr és a karbantartott izomzatra domboruló mellek.

Persze egyértelmű, hogy annyi mellizom gyakorlatot és olyan intenzitással, mint a férfiak, nem kell végezni, de legalább két gyakorlatot mindenkinek érdemes.

 

Kezdőknek:

Kezdőként az a legfontosabb, hogy kialakuljon a megfelelő izomérzet, megtanuld érezni a megfelelő helyen a gyakorlatot és megtaláld a mozdulatot, vagyis ahogyan a leghatékonyabban tudod megdolgoztatni az adott izomcsoportot. Ezért kezdetben a gépekkel történő edzés javasolt, hiszen ezek megfelelően kontrollálnak, irányítanak a helyes mozdulat kivitelezéséhez

1. Mellről nyomó gép 4×12

Ülj a gépbe, fogd meg a karokat és a megfelelő súly beállítása után told el a karokat magadtól, majd engedd vissza úgy, hogy ütközés előtt megállítod.

2. Pec deck gép 4×15

Ülj a gépbe, könyököddel támaszd meg a kartámlákat, majd a könyöködre koncentrálva közelítsd a két karodat a mellizmok segítségével, majd engedd vissza. Igazából a legjobb akkor, ha nem markolsz meg semmilyen fogantyút, mert úgy könnyen más izmok veszik át a terhelést, maradjon a kézfej nyújtva.

Haladóknak:

1. Fekvenyomás vízszintes padon 1×15, 3×10Feküdj a vízszintes padra. Teljes talp a talajon. A rudat olyan szélesen fogd meg, hogy amikor leengeded, az alkarok függőlegesek legyenek. Emeld ki a rudat, tartsd meg egy pillanatra nyújtott karral, majd hajlítsd a könyöködet és engedd le a rudat egészen a mellkasodig. Innen pedig nyújtsd ki ismét a könyöködet. A bemelegítő sorozatok után jöhetnek a munkasorozatok.

2. Nyomás ferdepadon kézisúlyzóval 4×10

Állítsd a padot 30 fokra, vagy 45 fokra (ezt lehet változtatni edzésenként), fogj két egykezes súlyzót, dőlj hátra a padon, helyezkedj el stabilan és alsó pozícióból (mellnél vannak a súlyzók) nyomd ki a súlyzókat függőlegesen felfele melltől, majd engedd vissza.

3. tárogatás 3×12

Ezt is váltogatva végezheted edzésről edzésre egyenes vagy döntött padon. A lényeg, hogy dőlj hátra, lábak a talajon. Fogj a két kezedben egy-egy egykezes súlyzót, melyeket magad előtt tarts nyújtott karral (mint a nyomásnál kinyomott állapotban) karral. Innen a könyök hajlásszögének változása nélkül engedd a karokat oldalra, egészen vízszintes alá, ameddig tudod, majd innen emeld vissza. Nem kell túlfeszíteni, de érezd a nyúlást a mellizmokban.

 

A mellizmok nyújtása:

Ha jól végezted a gyakorlatokat, és megfelelő intenzitással, akkor a mellizomban feszülést érzel. Ezt úgy tudod megnyújtani, ha pl. egy ajtófélfa két oldalába kapaszkodsz és előrefelé húzod a karokat. Vagy kapaszkodj meg egy gépben és ellentétes irányba fordítsd a törzsedet.

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close