A legbiztonságosabb gyakorlat a hát felső részére

A tény, hogy az emberek gyakorlatilag erre a technikára születtek, azzal is jár, hogy ez a létező legbiztonságosabb feladat, mivel a természetes biomechanikai apparátussal dolgozik, és nem ellene. Ez  lényeges, hiszen (a veszélyes gyakorlatok miatt) a hát edzése több sérülést okoz, mint bármelyik más edzőtermi edzés. A sérülések nagy része a hát alsó szakaszát érinti, viszont olyat még senki sem hallott, hogy a húzódzkodás hátsérülést okozott volna. Az ok egyszerű: húzódzkodás közben a lábak a levegőben lógnak, így nincs külső terhelés a gerincoszlopon. A hát alsó és felső szakasza megtartja a természetes görbületét, mivel a gerinc két oldalán futó gerincmerevítő izmok a helyükön tartják. A következetesen és helyesen végrehajtott húzódzkodások védik a testet a sérülésektől.

A legtöbb erőemelőnél az edzésprogramban szereplő toló mozdulatok túlsúlyának köszönhetően a váll elülső részén az elülső deltaizom mesterségesen erős. Emiatt a vállövben felborul az egyensúly, ami sérüléshez és ahhoz a merev, természetellenes mozgáshoz vezet, ami a testépítőknél olyan gyakori. A váll hátsó részén levő hátsó deltaizomra a húzódzkodás a lehető legjobb gyakorlat.,ha az edzésedet progresszív húzódzkodásokkal egészíted ki, hamar kiiktathatod a kiegyensúlyozatlanságokat , a váll mozgása ismét harmonikussá válik, ami segít megelőzni a későbbi vállsérüléseket. Ha a húzódzkodásokat helyesen hajtják végre, egészséges ízületekhez segítenek és nagyon ritkán okoznak sérüléseket, ami nem mondható el a hátizom-erősítés más formáiról.

Az elmúlt 25 évben rendszeresen végeztem húzódzkodásokat heti 3-4 alkalommal, különböző fogásszélességekben, de soha semmilyen sérülést nem szenvedtem egyetlen alkalommal sem. Nálam ez a gyakorlat szerepel,   az 5 legjobb gyakorlat között! Itt az  ideje elkezdeni neked is!

További olvasnivaló:

Read previous post:
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close