A guggolás által megdolgoztatott izmok 2.rész

A guggolás a semitendinosus, semimembranosus és a bicepsz femoris a comb hátsó részén lévő izmok , együttesen a combhajlítók – izmokat is megdolgoztatja. Manapság kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy a guggolás a comb hátsó részét is erősíti, ezért sok sportoló speciálisan erre a célra kialakított lábgépet használ. Ez nagy kár, mert a lábhajlító gépek az erő szempontjából a lehető legrosszabb biomechanikai helyzetbe kényszerítik a combhajlítókat, így nem sokat tesznek az izmok vagy az erő fejlesztéséért.

A régi idők erős emberei és a tornával foglalkozó emberek tudták, hogy a guggolás a teljes combot megdolgoztatja , a combhajlítókat ugyanúgy, mint a négyfejű izmot, ezért legtöbbjük a lábaknál a guggoló mozgásra koncentrált. Ennek eredményeként az egész testük erősebb lett. Ha nem hiszed, hogy a combhajlító izmaid  is dolgoznak guggolás közben, ellenőrizd magadnak! Amikor mély guggolásba ereszkedsz, csak ragadd meg erősen a combodat hátul, és érezni fogod az erőteljesen összehúzódó izmokat. Elvileg a négyfejű izomnak és a combhajlítónak a test mozgatásakor  nem kellene egy időben összehúzódniuk, mivel antagonista izmok, azaz a végtag két ellentétes oldalán vannak. De mégis megteszik, mégpedig nagyon erősen. A kineziológusok ezt a jelenséget Lombard paradoxonjának hívják.

A femur (combcsont) az emberi test leghosszabb és legerősebb csontja. Amikor valaki lemegy guggolásba, a combcsont alsó része előremozdul. Ettől a tibia és a fibia (sípcsontok)  amelyek a térdízületnél kapcsolódnak a combcsonthoz szintén előremozdulnak. Ez viszont arra kényszeríti a bokát, hogy automatikusan megfeszüljön, ami megnyújtja a vádlit és az Achilles inat, valamint összehúzza és erősíti a sípcsont izmait (anterior tibialis). Amikor az ember visszanyomja magát, a boka visszatér az eredeti helyzetébe. Ez a látszólag kis mozdulat nagyon is erősen megdolgozza a lábszár izmait, nem csak a vádlit (a lapos soleus és a gyémánt alakú gastrocnemius izmokat), hanem a boka kisebb izmait és inait is. Még a lábfej izmainak is erősen meg kell feszülniük, hogy a testet egyensúlyban és stabilan tartsák guggolás közben. Sok testépítő nem is dolgozik közvetlenül a vádlira, mert a guggolás masszívan és erősen tartja őket.

Ezek az izmok, és még sok más is, mind erőteljesen és dinamikusan dolgoznak a guggoló mozgás alatt. Tény, hogy a guggolás mindezeket az izmokat megdolgoztatja, de még ennél is fontosabb az, hogy szinergikus, egymást erősítő autentikus módon teszi ezt. Ezalatt azt értem, hogy tökéletes összhangban működik azzal, ahogy az izmok természetesen együtt dolgoznak. Nézd meg az alapvető sportmozgások kineziológiáját: futás, ugrás, a test megfeszítése, leülés, felállás, dobbantás, nehéz tárgy tolása, nehéz tárgy húzása. Látni fogod, hogy a csípő és a térd hajlítása mindegyikhez szükséges ugyanúgy mint a guggolásnál. Egészen pontosan azért, mert a lábszár összes izma szinergikusan együtt tud dolgozni, ettől képes az alsótest, végeredményben az egész emberi test, ilyen hatalmas erő kifejtésére.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close