A fekvőtámasz előnyei

A fekvőtámasz a felsőtest legjobb gyakorlata. Erősít, izmokat épít, erősíti az inakat és arra edzi a felsőtest tolóizmait, hogy a test alsó részével és a törzzsel összhangban dolgozzanak. Nincs a világon még egy olyan gyakorlat, ami minderre képes. A fekve nyomást gyakran próbálják eladni a leghatékonyabb felsőtestgyakorlatként, de ez teljes téveszme. A fekve nyomás egyrészt mesterségesen izolálja a felsőtestet , másrészt elég nagy terhelést ró a rotátorköpeny (vállforgató köpeny) izmaira, és rövid azonos időközönkénti ismétlésnél irritálja a könyök-és a csuklóízületet. A fekvőtámasz védi az ízületeket és funkcionális erőt fejleszt – olyant,amit az igazi világban is használhatsz, nem csak az edzőteremben. Ezért van az, hogy a fekvőtámasz első számú izomerősítő gyakorlat a katonai kiképzőtáborokban és akadémiákon világszerte. Ez mindig is így volt, amióta az első harcosok erősítő edzésekbe kezdtek.

A fekvőtámasz előnyei:

A fekvőtámasz különböző formái az izmokat különböző szinten mozgatják meg, de mindegyik nagyszerűen erősíti és növeli az izmokat. A fekvőtámasz dinamikusan fejleszti a tolóizmok hálózatát a törzsön, erősen megdolgoztatja a nagy mellizmot, az elülső deltaizmot és a kis mellizmot. A fekvőtámasz a tricepsz – ami a felkar legnagyobb izma – mindhárom fejét erősíti. A fekvőtámasz ezeket az izmokat azok ideális mozgástartományában dolgoztatja, de egy helyesen végrehajtott fekvőtámasz közben sok további izom kap jó izometrikus edzést, ami azt jelenti, hogy statikusan húzódnak össze és a testet megtámasztják. A fekvőtámasz közben izometrikus mozgást végez többek között a széles hátizom, a mellkas és a bordaketrec mély izmai, a gerinc körüli izmok, a has, a derék, a csípő izmai, a farizmok, a négyfejű izom és az anterior tibialis ( a sípcsont izmai ). Még a lábfej és a lábujjak is részesülnek  az izometrikus munka előnyeiből.

Fokozatos és helyes végrehajtás esetén a fekvőtámasz erősíti az ízületeket és az inakat, így hozzájárul az általános erejükhöz és egészségükhöz. Az ujjakat, a csuklót, az alkart és a könyököt tartó kicsi, ámde létfontosságú, mély izmok a fekvőtámaszok révén idővel megerősödnek és ezzel csökken az esélye a kéztőalagút szindróma, a teniszkönyök, a golfkönyök, és más, általános fájdalmak kialakulásának. Néhány változat nem stabil felületet használ, és ez szinte golyóállóvá teszi a rotátorköpeny sérülékeny izmait, amik egyébként rengeteg erősportolónak okoznak végeláthatatlan sérüléseket. A fekvőtámasszal járó felgyorsuló vérkeringés kimossa az ízületekben felhalmozódott salakanyagokat, megszünteti a ragasztószerű megtapadásokat és nyugtatja a régi heges szöveteket. Azok az erősportolók, akik progresszív fekvőtámaszokat is tesznek az edzésprogramjukba, sokkal kevésbé szenvednek sérülésektől ezeken a fontos területeken, mint azok akik csak vasat pumpálnak.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close