A guggolás által megdolgoztatott izmok

Sokan makacsul elutasítják majd annak a gondolatát, hogy egyetlen gyakorlat képes megdolgoztatni az egész alsótestet, ám a guggolás esetében a hírnév teljesen megérdemelt.

Miből is áll egészen pontosan a guggolás mozdulata? Guggolás alatt azt értem, hogy a felső test az alsótest ízületpárjának – a csípő, a térd és a  boka hajlítása révén lesüllyed. Az írók a guggolás meghatározásakor általában a térd hajlítására koncentrálnak, hiszen néha térdhajlításnak vagy mély térdhajlításnak is hívják. Valójában azonban  mind a három ízületet be kell hajlítanod ahhoz, hogy segítség nélkül le tudj guggolni. Ha csak a térdeidet hajlítanád a boka és a csípő  ízületei nélkül, simán hátrazuhannál. Lehetetlen leguggolni, ha nem mozgunk mind a három tengely mentén.

Az alsótestnek ez a három fő ízülete úgy alakult ki, hogy szinkronban működjenek. A csípő hajlításában szerepet játszik az erőteljes glutesus maximus ( nagy farizom) , feljebb a gluteus minimus ( kis farizom) , kétoldalt pedig a gluteus medius ( középső farizom). Ezenkívül még vagy egy tucat kisebb izom – mint combpólyafeszítő izom, vagy a körteképű izom – szintén szerepet játszik. A lánc mindig annyira erős, mint a leggyengébb láncszem, és ez fokozottan igaz mindenre, amiben a medenceöv is részt vesz. Annak ellenére, hogy ezek a medencei izmok viszonylag kicsik, az erejük létfontosságú az egészséges, erős csípő szempontjából. Az előrehajló mozgás miatt guggolás közben a gerincoszlop és a derék is kiveszi a részét a munkából, különösen az ágyéki szakasz fontos izmai.

A mély guggolás nyomást gyakorol a belső szervekre is, aminek eredményeként a transversus (haránt hasizom) és a has többi izmai – amelyek a belső szervek izomfűzőjeként szolgálnak – is nagyon megerősödik. A térd hajlítása erősen megdolgoztatja a comb elülső részén elhelyezkedő négyfejű izmot. Ahogy a neve is mutatja, a négyfejű izom négy fejből áll: a vastus lateralis  (külső vaskosizom),  ami a comb szélén futó széles izom, vastus intermedius ( középső vaskosizom)  a comb közepén elhelyezkedő mély izom, rectus femoris ( egyenes combizom) , ami a ,, részlet ” izom a comb elülső részén, és vastus medialis ( belső vaskosizom ), a térd közelében lévő vízcsepp alakú izom. Ezek mindegyikének kicsit más szerepe van a térd nyújtásában. Az adott mozdulat mélységétől függ, hogy melyik végzi a munka nagy részét: a teljesen kinyújtott helyzetekben főként a belső vaskosizom , a felületesebb mozdulatoknál a külső vaskosizom dominál. A teljes guggolásnál azonban mind a négy fej erősen dolgozik. A testépítő körökben jól ismert tény, hogy a guggolás a legjobb mozgás a négyfejű izom építésére.

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close