Nem tudod befolyásolni, honnan olvadjon le a zsír

A testzsírrá alakított felesleges kalóriákat a szervezet véletlenszerű módon raktározza el. A tudomány eddig nem talált rá meggyőző bizonyítékot, hogy a zsír tárolása valamilyen megfejthető minta szerint történne, és azt sem tudta kideríteni, hogy a szervezet hogyan dönti el, melyik raktárból nyerjen zsírt.

Nincs következetes emberről emberre állandó minta, bár a tapasztalati bizonyítékok azt mondatják velünk, hogy mindannyiunknak vannak bizonyos zsírraktárai, amelyeket a testünk előszeretettel használ, és ezért nagyobbak mint a többi raktár. A testzsír többletenergia, amelyet a test a jövőben esetleg bekövetkező vészhelyzetre tartogat. A szervezet akkor nyúl a tárolt testzsírhoz, ha az energiamérleg negatív irányba billen. Nyilvánvaló, hogy ha valaki több kalóriát juttat a szervezetébe, mint amennyit a nap folyamán eléget, akkor az energiamérleg soha nem fordul negatívba. Amennyiben az energiaigény nem haladja meg a rendelkezésre álló kalóriákat, akkor a tárolt testzsír mozgósítására nem kerül sor, mivel nincs kalóriahiány, amit fedezni kell.

Ha valakinél folyamatosan kalóriatöbblet áll fenn, a szervezetnek nincs oka rá, hogy a stratégiai zsírtartalékokhoz nyúljon. Léteznek olyan élsportolók által alkalmazott stratégiák, amelyek becsapják a testet, így az annak ellenére, hogy az atléta 5000 kalóriát vagy még többet fogyaszt naponta, mozgósítja a tárolt testzsírt. Hogyan képes egy sportoló, aki 5000 kalóriát eszik meg egy nap, ténylegesen zsírt égetni? Úgy, hogy a megfelelő testgyakorlatokat gondosan kiválogatott ételek fogyasztásával kombinálva fokozza az anyagcsere tempóját.

Emlékezz vissza: az anyagcsere a szervezet termosztátja. Amikor az otthonod hőszabályozóját 0 fokra állítod, nagyon kevés fűtőanyag fogy. Ha viszont a termosztátot feltekered 35 fokra, sok fűtőanyagra lesz szükség. Egy elhízott ember képzeletbeli termosztátja 0 fokon áll, ezért nagyon kevés kalória szükséges az anyagcseréje fenntartásához. Egy profi testépítő ezzel szemben visszaállítja a kalóriaégető termosztátját 35 fokra, és zsírt ad le úgy, hogy  3500 kalóriát eszik egy nap!

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close