A gerinc és az atletikus képességek

Ha azok közé a fickók közé tartozol, akik edzettség és erő céljából súlyzókészletet tartanak otthon, jól teszed ha veszel melléjük birkózószőnyeget is. Igen tisztában vagyok vele, hogy ez a javaslat annyira távolinak tűnik az erő és az  erőnlét jelenlegi, testépítő stílusú szemléletétől, hogy már már humorosan hangzik. De nem viccelek.

A gerinc olyan,  mint egy autóban a kardáncsukló. A mozgás által generált minden terhelés keresztülmegy rajta – a fej és a nyak legkisebb mozdulataitól kezdve az olyan hatásokig, mint amit például az amerikai futballban egy szerelés jelent. Ha gyenge a gerinced, mindenféle sérüléseket szerezhetsz a gyötrelmes porckorongsérvtől a csigolyatörésig. Még a gerinced is eltörhet. Minél atletikusabb a mozdulat, annál veszélyesebb a gerincedre nézve. Minél erősebbek a gerinc körüli izmaid, annál több behatást képes elviselni a gerinced, könnyed mosollyal visszapattanni.

A sportsérülések megelőzésén kívül a gerinc körüli izmok alapvetően pozitív szerepet játszanak az erő és a sportosság területén. A gerinc körüli izmok nagyon erősek, és gyakorlatilag minden nagyobb mozdulatban részt vesznek, a dobástól a fordulásig, a hajlástól az emelésig. A jó erős gerinc körüli izmok nélkül nem létezik erő. A végtagok használata – hajlítás, guggolás, nyomás vagy húzás – lehetetlen a gerinc körüli izmok használata nélkül. Ezeket az izmokat többet használjuk, mint bármely más, akaratlagosan használható izmot. Minél erősebbek a gerinc körüli izmaid, annál jobb leszel gyakorlatilag bármelyik sportmozgásban.

Emiatt vicces, hogy nem a gerinc körüli izmok képviselik minden keményen edző ember számára az elsőrendű fontosságot. Egyenesen megdöbbentő, hogy a legtöbben meg sem próbálják közvetlenül edzeni ezeket az izmokat! A többség azt sem tudná, hol kezdje. Ezek után tényleg annyira meglepő, hogy a világon a legtöbb sportoló ember a hát alsó szakaszának fájdalmáról panaszkodik? Hát nem. Ez csak az elhanyagolás következménye. Itt az ideje azokat a gerincfeszítő és mélyhát izmokat  megdolgozni!

 

További olvasnivaló:

Read previous post:
247645_486372081396035_2074712970_n
A súlyzós edzés mítoszai

Az erősítő edzés jól felismert előnyei ellenére még mindig számos hiedelem létezik. Íme a legnépszerűbb félreértések és a tudományos tények....

Close